DNA cere aviz pentru extinderea anchetei în cazul Elenei Udrea. Noile acuzaţii: instigare la luare de mită privind campania lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea Foto: Inquam Photos  / Octav Ganea
Elena Udrea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al României o cerere de sesizare a  Camerei Deputaţilor pentru un nou aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, deputat în Parlamentul României. Cererea este făcută în dosarul în care este cercetată Ioana Băsescu, fata cea mare a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.

Potrivit DNA, Elena Udrea este cercetată pentru comiterea a două infracţiuni de instigare la luare de mită, iar faptele ar fi fost săvârşite în exercitarea funcţiei ministeriale. De altfel, Elena Udrea este cercetată deja în acest caz pentru 5 infracţiuni de spălare de bani.

„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”, arată DNA.

„Au fost obţinute probe noi”

În acest dosar, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani.

„În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, arată procurorii.

„Pe baza probelor respective a rezultat că Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum şi pe Tarhon Victor, preşedintele Consiliului judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor societăţi comerciale care aveau contracte cu cele două instituţii să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale”, acuză anchetatorii.

„Plata s-ar fi realizat în baza unor contracte fictive”

Plata s-ar fi realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obţineau fondurile infracţionale şi prestatorii de servicii ar fi fost realizată de către Udrea Elena Gabriela. „Totodată, Udrea Elena Gabriela coordona persoanele care au acţionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obţinuţi pe cale nelegală să ajungă la societăţile care prestau servicii  legate de campanie”, mai arată DNA.

„Având în vedere că, în perioada săvârşirii faptelor Udrea Elena Gabriela avea calitatea de ministru al Turismului, calitate în care îl avea în directă subordine pe Nastasia Gheorghe şi coopera cu Tarhon Victor, infracţiunile de instigare la luare de mită reţinute în sarcina acesteia au fost săvârşite în exercitarea funcţiei, astfel încât, pentru a se dispune efectuarea  în continuare a urmăririi penale pentru aceste fapte este necesară încuviinţarea Camerei Deputaţilor”, au explicat procurorii.

Sub control judiciar

Elena Udrea a fost pusă, în 22 septembrie, sub control judiciar de procurorii DNA, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, fiind acuzată de cinci infracţiuni de spălare de bani.

În acelaşi dosar a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu.  Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani. Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză, sunt cercetaţi fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.

 "Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", susţin anchetatorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească ţara şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, potrivit DNA.
 

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite