Din ce motiv vor unii magistraţi din CSM să modifice modalitatea de promovare la Înalta Curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CSM Imagine: Adevărul / Eduard Enea
Sediul CSM Imagine: Adevărul / Eduard Enea

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să schimbe procedura de promovare a judecătorilor la Înalta Curte, potrivit unui proiect care a fost transmis spre consultare magistraţilor instanţei supreme şi curţilor de apel din Romania.

Demersul vine dupa ce mai mulţi judecători cu grad de curte de apel, consideraţi apropiaţi ai şefei CSM, Lia Savonea, au fost respinşi la cel mai recent interviu, din decembrie 2019, pentru promovarea la Înalta Curte de către Secţia pentru judecători a CSM, transmite Ziare.com.

Potrivit proiectului, este modificată fix modalitatea de departajare a probei cu interviul, la care au picat aceşti magistraţi. Cele mai cunoscute nume de magistrati care au fost respinşi, apropiaţi de Lia Savonea, sunt Alina Ghica - vicepreşedinte la Curtea de Apel Bucureşti, Victor Hortolomei, Vasile Bicu, Erica Nistor - preşedintele Curţii de Apel Timişoara şi Marius Cristian Epure - vicepreşedintele Curtii de Apel Constanţa. Erica Nistor s-a pensionat în aceasta lună din magistratură.

Potrivit unor discuţii care au avut loc în Secţia pentru judecători din CSM la sfârşitul anului 2019, Savonea era nemulţumită de modalitatea de punctare a unor candidaţi care au primit de la unii membri CSM nota cea mai mică, 1, în contextul în care punctajul maxim era nota 10.

„Regulamentul, cel puţin, cred că ar trebui modificat de îndată şi poate că ar trebui să ne gândim şi la niste modificări legislative pe zona de promovare la Înalta Curte”, a explodat Savonea.

Punctul de vedere al Liei Savonea a fost împărtăşit şi de fosta şefă CSM, Simona Marcu, care a pledat şi ea pentru o modificare legislativă care să dea mai multe atribuţii Înaltei Curţi în procedura de promovare. 

Primul pas iniţiat: modificarea regulamentului

În esenţă, CSM motivează demersul prin „necesitatea îmbunătăţirii reglementării actuale în materie, urmând a fi acordat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie un rol corespunzător în procedura de selecţie a judecătorilor care ar urma să activeze în cadrul acestei instanţe”.

Modificarea esenţială vizează modalitatea de punctare a candidaţilor la interviul susţinut în faţa Secţiei pentru judecători a CSM. În loc ca fiecare membru al secţiei să acorde un punctaj între 1 şi 10, se votează pentru fiecare candidat cu „Admis/Respins”.

Calificativul ar urma să fie acordat cu votul majorităţii celor 9 membri ai secţiei pentru judecători şi al membrilor de drept care participă la şedinta secţiei - preşedintele Înaltei Curţi şi ministrul Justiţiei.

O premieră la promovare 

Surse din magistratură au explicat pentru publicaţia citată că aceasta modalitate de punctare la proba de interviu, prin acordarea calificativului „Admis/ Respins”, nu a existat niciodată în istoria regulamentului de promovare la Înalta Curte.

„Înainte de modificarea legislativă din 2019, membrii CSM dădeau note de la 1 la 5. După 2019, acum se dădeau note de la 1 la 10”, explicau suresele citate de Ziare.com.

Secţia pentru judecători din cadrul CSM este controlată de aşa-zisa tabătă a Liei Savonea din care mai fac parte: Nicoleta Ţînţ (şefa CSM), Mariana Ghena, Simona Marcu, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina.

Practic, la interviul pentru Înalta Curte este nevoie de şase voturi date în Secţie la proba de interviu, aşa că votul dat de această tabără este decisiv.

„Opozitia” din Secţia pentru judecători a CSM este formată din Andrea Anamaria Chiş, Bogdan Mateescu şi Mihai Andrei Bălan. La acordarea calificativului, mai participă şi şeful ICCJ, în prezent Alina Corbu, şi ministrul Justiţiei, în prezent Cătălin Predoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite