DIICOT a supravegheat fără să intervină în răfuiala din Piaţa Constituţiei şi nici nu a anunţat Poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anti-mafia monitorizau una dintre grupările de proxeneţi care la sfârşitul lunii trecute s-au răfuit în Piaţa Constituţiei şi cu toate acestea nu au intervenit pentru a opri bătaia şi nici nu au anunţat Poliţia de ceea ce urma să se întâmple.

Amănunte şocante ies la iveală în urma răfuielii din seara zilei de 29 septembrie în timpul căreia un om a fost ucis şi un altul grav rănit. Potrivit unor surse judiciare, una dintre grupările de proxeneţi era monitorizată de procurorii DIICOT care ori nu au ştiut, ori nu au vrut să oprească răfuiala deşi Piaţa Constituţiei era plină de oameni când a avut loc bătaia violentă. 

Concret, cei monitorizaţi erau interlopii şi proxeneţii din clanul din Giurgiu care în seara bătăliei din faţa Palatului Parlamentului au fost coordonaţi de Ionuţ Mirea, zis Boxerul. Aceştia se află încă de anul trecut în vizorul procurorilor anti-mafia. Parte din ei au fost arestaţi în urma unei acţiuni desfăşurate în vara anului trecut, iar cei care au scăpat se aflau în continuare sub monitorizare. 

„Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada 2012-2016, opt membri ai grupării infracţionale ar fi recrutat, din România, prin metoda Loverboy, şi găzduit (în România şi în străinătate) mai multe tinere (cu situaţie materială precară sau provenind din familii dezorganizate), pe care le-ar fi obligat, prin ameninţări şi violenţe, să practice prostituţia în cluburi sau la stradă, în Italia, Spania şi Germania, în folosul lor. Până în prezent, au fost indentificate zece victime, în Italia, Spania şi Germania”, spuneau în iulie 2018 anchetatorii. În urma percheziţiilor organizate în acest caz au fost arestaţi opt proxeneţi şi au fost ridicate 38.500 de lei, dispozitive mobile şi IT, documente şi înscrisuri şi au fost indisponibilizate mai multe autoturisme.

Membrii grupării care au rămas anul trecut în libertate şi care acum s-au bătut în Piaţa Constituţiei sunt în continuare liberi deşi au participat la o lupta  cu bâte şi săbii în centrul Capitalei. 

Nu mai puţin de 20 de persoane au făcut parte din tabăra lui Boxerul, printre aceştia numărându-se interlopii Schilă, nepotul lui Schilă, Ţâşte, Ion Ban, mai cunoscut sub porecla de Doctoru (cel care a fost ucis în timpul conflictului), Nelu şi Bebe. Din gruparea „agresorilor”, condusă de „Alex Barbaro”, ofiţerii Poliţiei Capitalei împreună cu procurorii parchetului Capitalei au reţinut deja opt membri pe 

care i-au pus sub acuzare pentru instigare la omor şi omor.

TOATĂ BĂTAIA A DURAT UN MINUT

Din anchetă a reieşit că scandalul a izbucnit iniţial între Boxerul şi Alex Barbaro, acesta din urmă reproşându-i primului o pretinsă legătură cu propria lui concubină. „I-a solicitat prin toate mijloacele posibile – telefon, whatsapp, facebook – să se întâlnească să rezolve problema. Boxerul a bănuit că urmează să fie pedepsit şi a refuzat întâlnirea”, spun martorii. 

După multe insistenţe a acceptat, dar cu condiţia să se întâlnească duminică seara, la ora 22.00, în Piaţa Constituţiei, Boxerul bazându-se pe faptul că la ora aceea zona este populată. Împreună cu un bun prieten de-al lui, Daniel Mihu, a dat alarma printre membrii bandei anunţând „O intervenţie în Piaţa Constituţiei unde ne întâlnim cu Alex Barbaro”. 20 de persoane au răspuns la apel şi împreună au plecat de la Giurgiu spre Bucureşti. 

Barbaro însă a venit la întâlnire cu un număr dublu de interlopi pe care i-a adus din zona lui de influenţă: Tei Toboc – Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei. Printre aceştia Milan, Fernando şi Pisu, care între timp au şi ajuns după gratii. Nu mai puţin de 10 maşini dintre cele mai scumpe – de sute de mii de euro – pline cu interlopi, au plecat spre locul de întâlnire. Boxerul a venit cu cinci maşini, dar la fel de scumpe. Bătaia a început aproape imediat ce membrii bandelor s-au întâlnit. Nu a contat că în Piaţă se aflau câteva sute de persoane, turişti şi tineri bucureşteni ieşiţi la plimbare. 

Când a început scandalul, aceştia s-au urcat în maşini pentru a nu fi prinşi la mijloc. „S-au grăbit să plece din zonă pentru a evita să fie la rândul lor agresaţi, însă numărul mare al acestora a cauzat blocaje şi ambuteiaje în zona Pieţei şi a bulevardelor din zonă”, explică sursele citate. Astfel că martorii au apucat să vadă că Doctoru nu a avut practic nicio şansă. „Imediat ce a luat bâta din portbagaj să sară la bătaie a fost înconjurat de opt dintre oamenii lui Barbaro şi bătut până la moarte. Cu totul, lupta din Piaţa Constituţiei a durat un minut”, au povestit sursele citate. Când şi-au dat seama că Doctoru nu se va mai ridica de la pământ, cele două clanuri au părăsit rapid Piaţa Constituţiei.

„DIICOT-UL NU ESTE DECÂT O ALTĂ INSTITUŢIE PARŢIAL EŞUATĂ” 

„Faptul că aceşti oameni erau sub monitorizarea DIICOT şi totuşi nu i-a oprit nimeni nu trebuie să surprindă. Într-un stat parţial eşuat, DIICOT-ul nu este decât o altă instituţie parţial eşuată. Sistemele publice nu pot fi diferite de media societăţii. Iar atunci când şefii instituţiilor nu sunt numiţi pe baza meritelor, ci pentru abilitatea de a-i pupa în dos pe liderii politici, acestea sunt rezultatele. Criteriul meritocraţiei a fost înlocuit cu pupincurismul. În locul unei instituţii eficiente, avem una eşuată. Când statul eşuează, infractorii prosperă. Să ai o bătălie între clanuri mafiote cu săbii şi cuţite în centrul Capitalei, în faţa sediului SRI al Parchetului este imaginea unui stat eşuat”, atrage atenţia sociologul Gelu Duminică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite