DIICOT: 12 persoane arestate şi alte două cercetate sub control judiciar, într-un dosar penal pentru constituirea unui grup infracţional FOTO, VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: DIICOT
Foto: DIICOT

12 persoane au fost reţinute, iar alte două sunt anchetate sub control judiciar într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obţinere ilegală de fonduri şi spălarea banilor, în care procurorii DIICOT şi poliţiştii au efectuat 27 de percheziţii în judeţul Braşov.

GALERIE FOTO

„La data de 1 august a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare, în judeţul Braşov, într-o cauză vizând comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obţinere ilegală de fonduri şi spălarea banilor”, transmite DIICOT. 

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au fost conduse, în vederea audierii, 18 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.   

Membrii grupării sunt bănuiţi că accesau, prin firme, credite garantate sau nu de stat, pe care nu le mai rambursau, ori sprijin financiar sau granturi, utilizând sumele pentru a achiziţiona echipamente HoReCa şi IT. În urma percheziţiilor au fost confiscate 16 autovehicule, o semiremorcă, 2 rulote, o autoutilitară şi o autoplatformă.  

Totodată, au fost găsiţi şi ridicaţi 18.400 de euro, precum şi 3 grame de cannabis 

De asemenea, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului pentru 4 apartamente, 2 case, un bloc de locuinţe aflat în construcţie şi 3 terenuri, precum şi poprirea conturilor bancare ale persoanelor suspectate de comiterea faptelor, în vederea recuperării prejudiciului de circa 42.000.000 de lei

Conform DIICOT, din investigaţie a rezultat că, în perioada 2014- iulie 2022, în judeţul Braşov, ar fi acţionat o grupare infracţională organizată, specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, obţinere ilegală de fonduri, abuz de încredere în frauda creditorilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălarea banilor, şi transmiterea fictivă a părţilor sociale, fiind utilizate în acest scop 52 de societăţi comerciale din România şi 3 persoane juridice înregistrate în ţări din Uniunea Europeană. 

„Persoanele bănuite ar fi înfiinţat sau preluat părţile sociale ale unor societăţi şi s-ar fi implicat în procedura de accesare a fondurilor. În acest scop, ar fi fost recrutate persoane fără educaţie, inclusiv neşcolarizate, provenind din medii defavorizate, fără pregătire sau experienţă de viaţă care să reprezinte din punct de vedere legal aceste societăţi. 

Societăţile comerciale ar fi  fost folosite pentru accesarea de credite negarantate/garantate de către statul român, de la diverse instituţii bancare sau nebancare (I.F.N.-uri), urmate de nerambursarea acestora. De asemenea, ar fi fost accesate ajutoare financiare nerambursabile/granturi pentru capital de lucru sau pentru investiţii, acordate în cadrul mai multor programe de sprijin”, se arată în comunicatul DIICOT. 

Pentru a induce în eroare funcţionarii instituţiilor implicate în acordarea finanţărilor, gruparea a prezentat cifre de afaceri mărite artificial, facturi fiscale privind cumpărarea fictivă de bunuri sau utilaje şi ar fi fost înfăţişate utilaje sau fotografii cu utilaje preluate de pe site-urile de vânzări ori împrumutate. 

Potrivit sursei citate, au fost poansonate serii false pe bunurile mobile cumpărate în sistem leasing sau au fost achiziţionate utilaje second-hand, care au fost recondiţionate pentru a crea aparenţa că sunt utilaje noi. Mai mult decât atât, au fost falsificate etichete sau certificate de conformitate, fiind editate fotografii ale unor bunuri reale, pe care membrii grupării nu le-au deţinut în realitate. 

„În final, au fost folosite, în carusel, aceleaşi utilaje/echipamente învechite pentru care fuseseră accesate anterior credite, cărora le-au fost schimbate seriile şi care au fost utilizate din nou pentru obţinerea unor noi credite/leasinguri pe numele altor societăţi din grup. 

Creditele/granturile/ajutoarele, astfel accesate, ar fi fost folosite pentru finanţarea unor bunuri din varii domenii de activitate (echipamente HORECA, mijloace de transport, utilaje, CNC-uri, ghilotine hidraulice, maşini hidraulice sau manuale de roluit tablă, aparate de sudură, echipamente IT, articole sportive, înfiinţare şi dotare teren fotbal/sportiv), în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor preluate în vederea contractării acestor împrumuturi.   

Sumele de bani astfel obţinute, ar fi fost transferate în aceeaşi zi, în temeiul unor documente justificative false, către alte societăţi din grupul infracţional, fiind fragmentate şi debitate în aceeaşi zi sau în zilele imediat următoare către alte societăţi din grupul de firme sau redirecţionate către conturile deschise la alte instituţii bancare pe numele societăţii care accesase creditul.  

În continuare, prin transferuri succesive cu diverse justificări (prezentarea unor facturi de achiziţie falsificate) realizate între societăţile din grupul infracţional organizat, şi mai departe către persoanele fizice care controlau aceste societăţi (cu justificări de restituiri ale presupuselor creditări efectuate de către asociaţi sau de plată a dividendelor către asociaţi), sumele erau în cele din urmă fie retrase în numerar în proporţie de 80 - 90%, fie erau utilizate pentru a acoperi o parte din ratele aferente creditelor iniţiale, pentru a nu trezi suspiciunea funcţionarilor bancari cu privire la bonitatea societăţilor.  

De asemenea, sumele ar fi fost folosite pentru achiziţionarea de la diverşi comercianţi de bunuri/servicii în beneficiul persoanelor care coordonau activităţile (cheltuieli voluptorii privind sejururi, mese la restaurante de lux, achiziţii de parfumuri, îmbrăcăminte, etc.). Doar o mică parte din aceste sume, respectiv sub 5%, au reprezentat tranzacţii către partenerii reali”, susţin procurorii. 

Totodată, sumele de bani retrase ar fi fost folosite pentru achiziţionarea unor bunuri imobile sau mobile pe numele altor persoane fizice sau juridice sau plătite ca avansuri pentru obţinerea altor credite care necesitau şi contribuţii ale împrumutatului din surse proprii. 

Acţiunea beneficiază de ajutorul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Brasov - Serviciul de Investigaţii Criminale, I.P.J. Brasov - Serviciul Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciul de Acţiuni Speciale Braşov, precum şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi "Burebista" Brasov. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite