DEZBATERE Cât de periculos este pentru societate păstrarea secretului medical în cazul bolnavilor de SIDA. Cazul Segarcea
0Cazul tânărului de 25 de ani din Segarcea, judeţul Dolj, purtător al virusului HIV, care a infectat cu bună ştiinţă câteva zeci de persoane din localitate, a atras atenţia specialiştilor, care se întreabă în ce măsură secretul profesional poate fi sau nu încălcat atunci când vorbim de extinderea unui focar sau de potenţiala apariţie a unei epidemii.
Deşi, prin lege, medicii sunt obligaţi să nu divulge informaţii privind pacienţii infectaţi cu HIV, ei admit că este nevoie ca pacienţii să conştientizeze nu doar riscurile la care sunt ei supuşi, ci şi pe cele la care îi expun pe ceilalţi. Astfel, odată cu moartea violentă a lui Daniel Secu, au ieşit la lumină şi lacunele din legislaţia românească.
„Suntem ca într-o menghină. Pe de-o parte, vorbim de confidenţialitatea datelor, pe de altă parte, vorbim de protejarea populaţiei. Din punctul meu de vedere, trebuie găsită o soluţie de compromis. Nu ne putem baza strict pe corectitudinea pacientului faţă de cei din jur”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).
În opinia acestuia, orice persoană care suferă de o boală infecţioasă precum HIV sau hepatita C ar trebui să semneze un protocol prin care ia la cunoştinţă riscurile la care îi supune pe ceilalţi.
„A da cuiva boala în mod intenţionat înseamnă vătămare corporală”, a completat reprezentantul pacienţilor. Faptul că un purtător al virusului HIV a infectat, voit, alte persoane din anturaj este greu de demonstrat, este de părere doctorul Mioara Predescu, şefa Centrului Român HIV/SIDA de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Balş” din Capitală.
„În primul rând, pacienţii seropozitivi sunt discriminaţi, cu atât mai mult într-o comunitate mică. Ca medic, eşti pe muchie de cuţit, trebuie să păstrezi confidenţialitatea şi eşti obligat să respecţi legea pentru că altfel rişti să fii dat în judecată”, a explicat specialistul în boli infecţioase.
Secretul profesional, consfinţit de CEDO
Profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), spune că a divulga secrete medicale înseamnă a merge pe o pantă periculoasă în care nu s-ar mai respecta drepturile pacienţilor.
„Şi ceilalţi au responsabilităţi. O persoană care are relaţii sexuale întâmplătoare, oricând, îşi asumă riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală. Educarea, creşterea nivelului economic şi a celui cultural sunt soluţii prin care putem preveni astfel de cazuri. Obligaţia medicului este de a face educaţie cu acel pacient infectat, să îi prezinte care sunt riscurile. Mai departe, este responsabilitatea individuală a pacientului”, a declarat profesorul Astărăstoae.
Şi avocatul pe drepturile omului Iustina Ionescu susţine că secretul profesional este de neîncălcat, nu doar în România, ci peste tot în lume. Aceasta a amintit că a fost un caz similar în Finlanda, iar decizia CEDO a fost fermă: medicul nu are dreptul sub nicio formă să divulge informaţii medicale nici comunităţii, nici familiei, nici măcar partenerilor de viaţă ai pacienţilor, pentru că altfel s-ar crea o breşă care ar duce la scăderea încrederii acestora în doctori.
Însă, susţine avocatul, „medicul trebuie să informeze pacientul despre importanţa comunicării virusului către partener şi că trebuie să-i protejeze pe cei din jur“.
Legea protejează pacienţii
La rândul lor, medicii de familie recunosc că legea nu le protejează acum pe posibilele „victime“ ale celor infectaţi cu HIV, ci doar pe pacienţi. „Legea spune clar că medicul nu are voie să transmită astfel de date personale. Cine încalcă această obligaţie riscă procese penale şi sancţiuni de la Colegiul Medicilor. Acum, cât de morală e legea vizavi de astfel e cazuri, asta e de discutat“, a subliniat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.
Introducerea educaţiei sexuale în şcoli, o soluţie
Până la o eventuală discuţie despre o posibilă modificare a legislaţiei, soluţia cea mai la îndemână, în afară de responsabilizarea pacienţilor, este introducerea educaţiei sexuale în şcoli, în aşa fel încât „victimele“ să se poată apăra singure.
„Şcoala trebuie să aibă un rol în a face o astfel de educaţie şi aici avem de lucrat, pentru că educaţia pentru sănătate se face doar în 12% din şcoli. Astfel de cazuri precum cel din Segarcea arată că nu există suficientă responsabilizare în rândul tinerilor privind riscurile la care se expun atunci când au un contact sexual neprotejat“, a declarat Tudorina Mihai, membră a Asociaţiei Front, parte din platforma de educaţie sexuală Sexul vs Barza.
Cât despre schimbarea mentalităţilor, sociologul Mircea Kivu spune că e foarte dificil în România, unde „există o lipsă a educaţiei sexuale“ şi susţine că „ar fi nevoie de un pic mai puţină falsă pudoare“.
Audieri în cazul de la Segarcea
Tânărul din Segarcea, în vârstă de 25 de ani, a murit pe 12 octombrie, iar după decesul acestuia s-a aflat că avea SIDA şi ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere din oraş, care, la rândul lor, ar fi putut transmite mai departe virusul. Ulterior, mai mulţi tineri din Segarcea au mers la spital pentru a-şi face testul HIV, iar până în prezent două foste prietene ale tânărului au fost depistate ca fiind infectate.
Una dintre fete a primit tratament acasă, iar cealaltă este internată la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova. Procurorii Parchetului Tribunalului Dolj au audiat mai mulţi membri ai familiei tânărului, precum şi prieteni ai acestuia.
Mai citeşte şi:
VIDEO Mărturii cutremurătoare. Tânarul din Segarcea purtator al virusului HIV, calau pentru fetele cu care a avut relaţii sexuale
FOTO Groază în Segarcea. Toţi prietenii tânărului cu HIV sunt terorizaţi că au făcut sex cu fostele lui iubite: „A umblat cu zeci de fete. Si eu am fost cu ele”
Fostele iubite ale tânărului cu HIV din Segarcea s-au certat între ele în faţa procurorilor. Fetele au recunoscut ca faceau sex cu el, deşi ştiau că e bolnav
FOTO De ce îşi infecta intenţionat cu HIV iubitele tânărul din Segarcea care a murit: „Devenise foarte egoist. Vorbim clar despre o răzbunare”