Dezastru după inundații: bilanțul deceselor a crescut la șase. Cursuri suspendate în 25 de școli din județul Galați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 300 de pompieri de la unități din toată țara au ajuns în județul Galați pentru a ajuta populația afectată de inundații. Peste 5.400 de gospodării au fost afectate. 11 persoane au refuzat evacuarea, cerând doar alimente și apă. Premierul, șeful Senatului și mai mulți miniștri sunt în Galați.

Apele încă nu s-au retras FOTO: DRDP Buzău
Apele încă nu s-au retras FOTO: DRDP Buzău

Actualizare ora 18,50:

Urmare a fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele trecute, pe raza localității Suhurlui din județul Galați, a fost identificată o altă victimă decedată. Numărul total al persoanelor decedate din cauza inundațiilor a ajuns la șase.

Actualizare ora 18,30:

Încă o persoană a fost dată dispărută pe raza localității Suhurlui din județul Galați, ca umare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice din zilele anterioare.

Reamintim că bilanțul inundațiilor a crescut la cinci morți duminică dimineața și doi dispăruți, după ce anterior, o altă persoană dată dispărută a fost găsită vineri după-amiază în viața în localitatea Pechea.

Actualizare ora 15,30:

Persoana dispărută cu două zile în urmă, în timpul inundațiilor din localitatea Pechea, județul Galați, căutată de salvatori, a fost găsită în viață duminică, 15 septembrie 2024. Persoana găsită nu are afecțiuni medicale.

Reamintim că bilanțul inundațiilor din 13-14 septembrie 2024 a crescut, duminică, la cinci morți, după ce o altă persoană dispărută a fost găsită fără viață. Autoritățile au anunțat în schimb că în continuare caută o altă persoană dispărută, din localitatea Costache Negri, tot din județul Galați.

Actualizare ora 13,45:

O persoană din Slobozia Conachi, dispărută cu două zile în urmă, a fost găsită duminică, 15 septembrie 2024. Din păcate victima este decedată, astfel că bilanțul morților crește la cinci. 

În continuare este căutată o altă persoană, din Pechea, dispărută și aceasta cu două zile în urmă.. 

Actualizare ora 13,30:

Ministerul Educației Naționale a decis suspendarea cursurilor în 25 de unități de învățământ din județul Galați. Școlile se află în localitățile cele mai afectate de inundațiile din 13-14 septembrie 2024, iar derularea cursurilor în format online nu ste posibilă, a anunțat Ministerul Educației. Cursurile vor fi suspendate luni și marți, 16 și 17 septembrie 2024. 

Potrivit informațiilor transmise până în acest moment de către inspectoratele școlare județene, având în vedere gradul de afectare în urma inundațiilor, în Județul Galați este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 și 17 septembrie în 25 de unități de învățământ (inclusiv structuri):

  • Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu", comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1;
  • Liceul Tehnologic Nr. 1, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 2;
  • Liceul Tehnologic „Costache Conachi", comuna Pechea, inclusiv structurile Școala Gimnazială Nr. 4 și Grădinița cu Program Normal „Violeta";
  • Școala Gimnazială „Al. Moruzzi", comuna Pechea, inclusiv structurile Școala Gimnazială Nr. 1, Școala Gimnazială Nr. 3 și Grădinița Nr. 3;
  • Grădinița cu Program Normal nr. 1 Corod - structură a Liceului Tehnologic Nr. 1, comuna Corod;
  • Școala Gimnazială „Elena Doamna", comuna Cuza Vodă, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Prichindel";
  • Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Suhurlui, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1;
  • Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Slobozia Conachi, inclusiv structurile Grădinița Nr. 1, Școala Primară 1 Izvoarele și Grădinița Nr. 1 Izvoarele;
  • Școala Gimnazială „Dumitru Capraru", comuna Grivița, inclusiv structurile: Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Grivița și Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Călmățui;
  • Școala Gimnazială „Elena Negri", comuna Costache Negri, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Elena Negri".

Precizăm că situația actuală nu permite, în cazurile menționate, desfășurarea cursurilor în format online. Consiliile de administrație ale unităților de învățământ aflate în situația de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare”, a anunțat Ministerul Educației, prin intermediul unui comunicat de presă. 

Două formațiuni de studiu de la o școală din județul Vaslui, Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” Lipovăț, structura Chițoc, vor fi relocate. Aici plafonul a fost afectat de infiltrarea apei.

Informațiile care fac subiectul comunicatului de presă sunt cele primite în cursul acestei dimineți, până la ora 12:00, și vor fi actualizate în funcție de evoluția situației”, a mai anunțat ministerul.

Știrea inițială:

Sute de tone de alimente, corturi, containere pentru a putea locui, specialiști care să evalueze pagubele pe care le-au lăsat în urmă viiturile, deciizia de a înființa un punct medical, ridicarea de tabere pentru persoanele evacuate etc. sunt măsuri pe care autoritățile le-au adoptat în ultimele ore.

Premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului - Nicolae Ciucă, șeful DSU - Raed Arafat, ministrul Mediului - Mircea Fechet, precum și șefii mai multor instituții centrale sunt în Galați, alături de autoritățile locale. 

Durerea oamenilor nu poate fi luată atât de ușor”, a spus președintele CJ Galați, Costel Fotea, anunțând că în urma evaluărilor s-a stabilit că au fost afectate aproximativ 5.400 de gospodării. Au avut de suferit 20.000 oameni, în zilele următoare stabilindu-se cum vor putea fi aceștia ajutați să-și refacă gospodăriile.  

O breșă realizată în digul de pe pârâul Suhu a determiat deja scăderea nivelului apelor, astfel că situația este așteptat să se îmbunătățească. 

Situația este dramatică, iar măsurile trebuie să continue”, a spus Nicolae Ciucă.

Încă sunt două persoane dispărute, de acum două nopți”, a precizat premierul Marcel Ciolacu. Ar fi vorba de două persoane vârstnice din localitatea Pechea, despre care nu se știe cu siguranță dacă nu cumva au reușit să se refugieze din calea apelor.

Premierul marcel Ciolacu a precizat că în zonă a fost adusă o echipă de specialiști de la Apele Române, specialiștii urmând să rămână alături de reprezentanții autorităților locale pentru a adopra cele mai potrivite măsuri. „Poate apelăm și la Universitatea de Construcții, ca totuși să nu se mai întâmple. Este a treia oară”, a punctat Ciolacu. Unul dintre obiectivele care vor fi evaluate este un baraj finalizat în proporție de 70%.

Prioritatea este refacerea infrastructurii, a mai spus șeful Guvernului”, precizând că imediat după retragerea apelor vor fi începute lucrările. Zeci de militari sunt deja pe teren, cu utilajele, așteptând să poată interveni.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a menționat la rândul său că în scurt timp, după retragerea apelor, se va trece la curățirea fântânilor, urmând ca specialiștii din rețeaua de sănătate publică să se asigure că apa poate fi consumată fără riscuri.

Misiunile de salvare continuă

Conform ultimului bilanț dat publicității, doar în județul Galați, județul cel mai afectat de viituri, în 24 de localități s-au produs pagube, fiind afectate aproximativ 20.000 persoane, după cum a precizat președintele CJ Galați.

Anterior, IGSU raportase 5.000 gospodării și peste 15.000 persoane afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase în Vaslui și Galați.

Misiunile de salvare au continuat și în cursul nopții. Mai mulți localnici au decis, în schimb, să rămână în locuințe și s-au refugiat în podurile locuințelor.

Sute de persoane au fost evacuate de către salvatori FOTO: IGSU
Sute de persoane au fost evacuate de către salvatori FOTO: IGSU

În localitatea Pechea, Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă. De asemenea, o echipă de pirotehniști din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situației în scopul realizării unei breșe.

Potrivit situației centralizate, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane și-au pierdut viața, iar două persoane sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, Județul Galați)”, au precizat reprezentanții IGSU, în ultimul raport dat publicității.

Ce au lăsat în urmă viiturile, situația pe localități

Circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naționale (DN 25 și DN 24D – Galați, DN 26 – Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255).

Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Galați:

-  în localitatea Pechea - o persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu; 

- în localitatea Drăgușeni - o persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate;

- în localitatea Costache Negri - s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar o persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută;

- în localitatea Corod - o persoană a fost declarată decedată și alte 7 au fost salvate;

- în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție.

De asemenea, în 5 localități (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni) din județul Vaslui 46 de persoane au fost salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundații.

În localitățile afectate de inundații au ajuns pompieri, polițiști, jandarmi, aproape 250 de pompieri fiind sosiți în ajutor din mai multe județe ale țării.  

Situația din teren este monitorizată și coordonată prin Departamentul pentru Situații de Urgență (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență), care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervențiilor ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus ședințe operative”, a anunțat IGSU. 

Au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din țară, precum și cu mijloace tehnice de intervenție (2 mașini de stingere, 1 Autospecială pirotehnică, 1 șenilată, 22 autospeciale de prima intervenție și comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenție, 21 motopompe remorcabile, 2 containere igienice, 2 macarale, 6 cap tractor-semiremorcă), iar la Bacău o macara.

În județul Galați a fost alocat un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al MAI pentru efectuarea unor misiuni de recunoaștere, respectiv salvare/evacuare persoane, și a fost pregătit un alt aparat de zbor pentru intervenții în zonă. Șase tabere mobile au fost dislocate în Galați (patru) și Vaslui (două).

În sprijinul autorităților locale din județele Galați și Vaslui au acționat și angajații Ministerului Apărării Naționale (forțe și mijloace), pentru salvarea de vieți omenești.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite