De ce se prăbușesc diferit blocurile la cutremure puternice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La seismele puternice, unele clădiri se prăbușesc făcându-se „mușuroi” peste fundații, dar altele cad efectiv în lateral. Experții în structuri de rezistență susțin că gradul de soliditate al unei clădiri este dat de calitatea proiectului și a construcției efective. 

Cutremurul devaatator din Turcia FOTO Profimedia
Cutremurul devaatator din Turcia FOTO Profimedia

În plus, în cazul clădirilor mai vechi este de luat în calcul și standardul inițial de proiectare, modul în care a fost întreținută construcția, dar și eventualele modificări făcute de proprietari în timp.

Dr. ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, a explicat pentru „Adevărul” de ce se distrug în moduri diferite construcțiile în cazul unui cutremur. „Pentru ca o construcție să treacă peste un seism puternic, ea trebuie să aibă atât rezistență, cât și ductilitate. Proiectăm, să zic așa, în concept de trestie, adică o structură care trebuie să fie și flexibilă ca să se poată mișca, dar și suficient de rezistentă. Construcțiile care nu sunt proiectate seismic, ci doar gravitațional, din cauza secțiunilor mai mici de beton cedează la forță orizontală și se transformă într-o movilă de moloz. La polul opus, clădirile care cad lateral sunt cele care duc un pic de forță orizontală, dar au baza stâlpii și pereții de la parter prea slabă”, a explicat Lucian Melinceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite