Clădiri monument istoric din Târgu Jiu, afectate de cutremurul din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe clădiri monument istoric din Târgu Jiu au fost afectate în urma cutremurului de 5,7 grade, care a fost înregistrat în după-masa zilei de marți, 14 februarie.

Clădirea Prefecturii a fost afectată de cutremur Foto: ISU
Clădirea Prefecturii a fost afectată de cutremur Foto: ISU

Este vorba de Prefectura Gorj, sediul Primăriei Târgu Jiu, dar și clădirea Colegiului Național Tudor Vladimirescu, precum și două biserici care se aflăm pe lista monumentelor istorice. 

„La Târgu Jiu trăim o seara foarte tristă.

Avem o serie de clădiri monument afectate (Liceul Tudor Vladimirescu, Prefectura, Primăria etc).Majoritatea clădirilor interbelice au acoperișul distrus de coșurile căzute, instituții de învățământ afectate plus daune materiale în interiorul locuințelor.

Bine ca nu au fost victime umane și am trecut cu bine această încercare!

Vă rog să evitați zonele din apropierea clădirilor afectate, pot apărea replici care să angreneaze bucăți de tencuială, cărămizi sau țigle!

Doamne ajută la toată lumea!“, a transmis Claudiu Fiu, consilier local.

Istoria monumentelor istorice afectate 

Palatul Administrativ din Târgu Jiu a fost construit de un arhitect renumit, Petre Antonescu. Clădirea are ca principal punct de atracţie Sala Maură, realizată în stilul hispano – maur, cum era moda în acele vremuri, aceasta regăsindu-se atât la Castelul Peleş.

Clădirea a fost construită pentru a servi ca sediu al primăriei oraşului Tg-Jiu. A fost amplasată pe locul fostului Arest Preventiv – închisoarea oraşului – şi pe câteva terenuri particulare aflate în vecinătate.

Lucrările de construcţie a clădirii au început la 22 august 1898, dată la care a fost pusă piatra de temelie a clădirii, iar la 9 mai 1900 a fost făcută recepţia provizorie a clădirii Palatului Comunal al oraşului Tg-Jiu, dar lucrările de construcţie au continuat până în anul 1904, când a fost montat orologiul din turla clădirii.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel se află pe Calea Eroilor, strada care unește operele lui Constantin Brâncuși.  Aa fost construită, pe locul unei vechi biserici, datând din sec. al XVIII-lea.  Temelia sfântului locaș s-a pus la 8 septembrie 1927, având hramul Sf.Apostoli ”Petru și Pavel”. Planurile au fost întocmite de arhitectul Anghel Păunescu. Lucrările au fost urmarite de arhitecții Ion Antonescu, Anghel Păunescu și Iulius Doppellreiter. Construcția a durat cu întreruperi, 15 ani, sfințirea bisericii având loc la 7 noiembrie 1937.Biserica este zidită în formă de cruce.

Colegiul Tudor Vladimirescu a fost înființat în septembrie 1890 ca Gimnaziu Real „Tudor Vladimirescu“. Construcția sa a început în 1891 după planurile arhitectului Th. Dobrescu, antreprenor fiind Constantin Bartteli și s-a finalizat în 1894 când la inaugurarea sa a participat și ministrul instrucțiunii publice, Spiru Haret. 

Primăria Târgu Jiu a fot afectată de cutremur Foto: Partidul Verde
Primăria Târgu Jiu a fot afectată de cutremur Foto: Partidul Verde

„Primăria municipiului Târgu-Jiu a fost construită în anul 1932 după planurile arhitectului Tașcu Ciulei. (n.red – Tașcu Ciulli). Clădirea era destinată Căminului de ucenici și corporației de meseriași Târgu-Jiu. La solemnitatea prin care s-a pus piatra de temelie au participat oameni de seamă ai vremii: Grigore Iunian – fost ministru al Muncii și Justiției. D.R. Ioanițescu – ministrul în exercițiu (la acea dată) al Muncii, Ocrotitorilor Sociale; Stavri Cunescu – inginer, secretar general al acestui departament, Mihail Enescu – director general al Casei Centrale a meseriilor”, consemnează Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene „Christian Tell” în volumul „Ghidul monumentelor istorice din județul Gorj”, ghid publicat în anul 2009.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite