Dansând cu lupii prin centrul oraşului
0Dresorul Johnny Maiornic îşi scoate cei patru lupi la promenadă pe străzile din Timişoara. Timişoreanul Gheorghe Maiornic (52 de ani) creşte lupi în propria curte. După doi ani a reuşit să-i transforme în „mieluşei“, pe care îi poate stăpâni chiar şi un copil.
Totul a început din dorinţa fiului său, Claudiu, care avea atunci 8 ani şi era pasionat de lupi.
„Noi aveam atunci un câine-lup, dar eu îmi doream cel mai mult un lup adevărat. Urmăream toate emisiunile cu lupi de pe Animal Planet şi mă rugam de tata să-mi ia şi mie unul. Acum sunt cel mai fericit. Nu mi-e deloc frică de ei. Simt că mă iubesc foarte mult, mult mai mult decât orice câine", spune Claudiu (10 ani).
Johnny a aflat că visul fiului său ar putea deveni realitate, după ce a văzut pe internet că în Cehia există o familie care a îmblânzit lupii şi a decis să meargă să-i cumpere lui Claudiu un exemplar.
„Am mers să cumpăr unul şi am venit cu patru: trei femele şi un mascul. Eu i-am dresat pe toţi şi pot să spun că nu a fost deloc dificil. Ei sunt lupi sălbatici, din pădurile din Cehia, care s-au adaptat însă foarte bine la noi. Am construit un padoc mare acasă, aşa că au spaţiu destul", povesteşte dresorul.
Adaptaţi perfect
Cele patru animale - Zelma, Zira, Nuca şi Charoke - stau în padocurile din curtea casei lui Johnny şi sunt tratate regeşte. Acestea mănâncă zilnic aproximativ un kilogram de carne, în special de pasăre, însă se mulţumesc şi cu o mâncare din orez bine gătită.
„Le dăm cam un kilogram de tacâmuri de pui de fiecare, însă mai mănâncă şi mâncare gătită. Nu pâine, ci o mâncărică de carne cu orez şi legume, sau pur şi simplu carne fiartă. În general, le place orice fel de mâncare", mai spune stăpânul lupilor.
Cel mai apropiat de animale este însă Claudiu, micuţul în vârstă de 10 ani care petrece ore întregi jucându-se cu „fiarele" îmblânzite. „Îmi place foarte mult să mă joc cu ei. Pe mine mă iubesc cel mai mult. Nu mă lasă să mai ies de la ei când intru să ne jucăm. Acasă stau fără botniţă şi nu mi s-a întâmplat niciodată să mă muşte, nici măcar în joacă. Dacă simt că ţi-e frică, imediat se retrag", spune copilul.
Gheorghe Maiornic susţine că dresatul lupilor este o misiune grea

Îmblânzirea celor patru „fiare" nu s-a finalizat nici acum, mărturiseşte Johnny. Încă de acum doi ani, când erau doar nişte pui, lupii au dovedit cu prisosinţă că sunt animale cu personalitate, obişnuite să domine, nu să fie dominate.
„Trebuie să recunosc că a fost destul de greu să-i dresez. Sunt animale foarte inteligente, mai devotate chiar şi decât câinii, însă mult mai încăpăţânate. Ia cumpăraţi un pui de tigru sau de leu şi o să vedeţi ce înseamnă dresajul lor. Cel mai important este să le câştigi încrederea, doar atunci se vor supune", povesteşte dresorul.
Cei patru lupi s-au acomodat foarte bine în urbea de pe Bega, iar stăpânul a încercat să le creeze tot confortul. Padocuri separate cu adăposturi individuale construite cu piatră de râu pentru ca animalele să se simtă cât mai aproape de mediul natural ocupă curtea interioară a casei în care locuieşte Maiornic.
„Sunt foarte rezistenţi. Padocurile lor nu sunt acoperite, iar iarna stau afară, pe zăpadă, şi nu au nicio problemă. Din contră, le place foarte mult", a declarat timişoreanul.
La pas pe străzi
Claudiu (10 ani) petrece zilnic ore întregi în compania lupilor Fotografii: Sebastian Tătaru
Doi dintre lupii lui Johnny, plimbaţi în lesă prin centrul oraşului, i-au făcut, ieri, pe trecători să stea în loc şi să privească după animalele feroce care mergeau liniştite alături de stăpâni. Animalele sunt însă mai mult decât simpli companioni, sunt adevăraţi membri ai familiei. „Sunt lupi sălbatici, însă noi i-am dresat. Au toate condiţiile de care e nevoie: piatră de munte, padocuri mari unde să se desfăşoare în voie", povesteşte stăpânul animalelor.
Silviu Badea a rămas cu gura căscată când a văzut animalele în lesă şi a mărturisit că este ca un vis împlinit. „Iubesc lupii. De foarte mult timp îmi doresc un lup, tot m-am interest pe la vânători să cumpăr un exemplar, dar nu am reuşit", a povestit tânărul. Acesta a cerut imediat de la dresorul Johnny detalii legate de procurarea unui pui de lup, care costă între 500 şi 1.000 de euro.
În ceea ce priveşte transportul şi plimbatul lupilor în locuri publice nu există niciun fel de impediment, susţine dresorul. „Au botniţe bine reglate, nu-i las fără lesă, pentru transport am cuşti speciale, deci nu are nimeni ce să-mi impute. Le-am făcut paşaport şi toate actele de identitate, ca să nu există probleme", a mai spus
dresorul.
Plimbă câini contra cost
Timişoreanul este dresor de mai bine de 30 de ani, însă meseria aceasta nu-i aduce foarte multe foloase materiale. Din acest motiv, omul a început să plimbe contra cost câinii de casă ai timişorenilor prea ocupaţi.
„Mulţi îşi cumpără un câine crezând că pot să-l ţină ca pe un bibelou. Le place o zi, două, după care îşi dau seama că aceştia trebuie scoşi afară, că au nevoie de atenţie şi de tratament special", susţine Gheorghe Maiornic.
Acela este momentul în care unii posesori de animale de companie apelează la serviciile timişoreanului. Un abonament pentru plimbatul câinilor (de două ori pe zi, de luni până vineri) costă 100 de euro pe lună.
