Curtea Supremă verifică dacă măsura arestării preventive a fostei şefe DIICOT Alina Bica este legală
0Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) analizează legalitatea măsurii arestării preventive a fostei şefe a DIICOT Alina Bica, după ce aceasta a fost trimisă în judecată în stare de arest de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.
UPDATE Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, dar şi ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată, au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tot aici a mers şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, căruia îi va fi verificată măsura controlului judiciar.
Verificarea măsurii arestării preventive este o etapă obligatorie care se face după trimiterea în judecată a unor inculpaţi în stare de arest iar decizia judecătorilor poate fi contestată.
Procurorii DNA au finalizat cercetările în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi i-au trimis în judecată pe inculpaţi. Dosarul se va judeca la Curtea Supremă. În fruntea listei se află Alina Bica, fost procuror-şef la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, membră a comisiei de evaluare de la ANRP, arestată de aproape o lună.
Procurorii îi impută semnarea actului prin care omul de afaceri Stelian Gheorghe, un apropiat al fostului soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a primit o despăgubire supraevaluată cu 60 de milioane de euro.
Au mai fost trimişi în judecată Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu, deputatul Florin Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, jurist în cadrul MJ, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru – toţi membri ai Comisiei de stabilire a despăgubirilor. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Tot pentru abuz în serviciu va fi judecat şi beneficiarul despăgubirii frauduloase, omul de afaceri Stelian Gheorghe şi expertul care a supraevaluat terenul, Emil Nuţiu. Cu toţii riscă până la şapte ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.
Din lista celor trimişi în judecată lipseşte deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei de evaluare din ANRP care a aprobat despăgubirea frauduloasă, în cazul căruia procurorii au decis disjungerea cauzei şi cercetarea într-un dosar separat, pe rolul Secţiei de combatere a corupţiei. Motivul invocat de anchetatori a fost neîndeplinirea procedurilor de citare.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.
Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“
Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!
Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.
Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.