Curtea Supremă, despre excepţia Bombonicăi Dragnea privind abuzul în serviciu: „Pot exista aspecte de neconstituţionalitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombonica Dragnea Prodana la Curtea Suprema FOTO Eduard Enea/Adevarul
Bombonica Dragnea Prodana la Curtea Suprema FOTO Eduard Enea/Adevarul

Una dintre cele mai frecvente infracţiuni de care sunt acuzaţi demnitarii, cea de abuz în serviciu, a ajuns din nou pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. Posibila neconstituţionalitate a fost ridicată în două cazuri, de fostul senator Dan Şova (PSD), în dosarul „Turceni -Rovinari” şi de Bombonica Prodana, în dosarul „Angajărilor fictive la DGASPC Teleorman”


„Înata Curte aprecizază că pot exista aspecte de neconstituţioalitate, mai ale prin raportare la Decizia nr 405/2016 a CCR, care fac necesară examinarea pe fond a cererii de sesizare de căre autoritatea competentă”, este concluzia judecătorilor Curţii Supreme care au trimis din nou infracţiunea de abuz în serviciu pe masa Curţii Constituţionale. Excepţia a fost ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, judecată pentru abuz în servciu.

Bombonica Prodana a aratat că potrivit actualelor prevederi a infracţiunii de abuz în serviciu, lipsa unui prag valoric minim pentru stabilirea pagubei ar fi neconstitutională.  Curtea Supremă a explicat, în motivarea deciziei de trimitere, că nu se poate substitui Curţii Constituţionale în examinarea neconstituţionalităţii, „dar mai ales cu privire la inexistenţa pentru această infracţiune a unui prag valoric”.

image

Cea de-a doua excepţie de neconstiuţionalitate ridicată de fosta soţie a liderului PSD, vizează tot prevederile infracţiunii de abuz în serviciu. Excepţia face trimiterere la Decizia 405/2016 a Curţii Constituţionale, care a explicat că infracţiunea este constituţională în măsura în care „executarea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu”, din definiţia din Codul Penal, înseamnă „prin încălcarea legii”.

image

Excepţia ridicată de Dan Şova

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a sesizat săptămâna trecută CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate, privind definirea acestei infracţiuni, ridicată de fostul senator Dan Şova (PSD), în dosarul „Turceni -Rovinari”. 

Avocatul lui Şova a arătat de ce crede că prevederile acestei infracţiuni ar fi neconstituţionale. El că susţinut că potrivit Codului penal un funcţionar dintr-o societate de stat este sancţionat mai dur decât un functionar de la o societate privată, ceea ce ar încălca prevederile constituţionale privind egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Practic el a contestat partea din infracţiunea de abuz în serviciu, care reglementează prevederile privind funcţionarii din regiile şi companiile cu capital de stat. Şova este judecat pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite