Curtea Supremă a confirmat rechizitoriul în dosarul lui Oprea:  Procesul în cazul „Limuzina” poate începe. Probele au fost obţinute legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au respins aseară toate execepţiile ridicate în dosarul „Limuzina” de fostul vicepremier Gabriel Oprea şi de foştii şefi ai serviciului „Doi şi-un sfert”. Judecătorii au arătat că procesul poate începe. Decizia poate fi contestată.

O altă excepţie ridicată, atât de DNA, cât şi de cei acuzaţi,  cererile pentru declasificarea totală, declasificarea parţială sau trecerea într-un alt grad de clasificare a unor docuemnte DIPI, vor fi puse în discuţie contradictorie şi soluţionate după începerea judecăţii.

„Dispune începerea judecăţii cauzei în care inculpaţii Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu, Iacob Marian Dănuţ şi Oprea Gabriel au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.20/P/2016 din 10.05.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. …Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se mai arată în minuta Curţii Supreme.

Acuzaţiile DNA

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protrecţie Internă  Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al acestuia, Nelu Zărnică, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost numit de presă "Limuzina” şi vizează inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Secrete imaginare pe urmele lui Gabi Oprea

Ca să justifice achiziţia limuzinei de lux pentru Gabriel Oprea, şefii DIPI au inventat o teorie a conspiraţiei, în care ministrul de Interne ar fi fost vizat de un serviciu secret străin, ostil României. Atât de conspirată a fost maşina, încât Oprea o folosea, cu girofar, şi când se ducea la şedinţele de partid, şi când mergea la chiolhanuri la restaurantul MAI.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea ar fi fost în atenţia unui serviciu de informaţii străin, ostil intereselor României, care i-ar fi accesat neautorizat telefonul mobil şi i-ar fi montat un microfon pentru a-l asculta. Cel puţin aşa au susţinut în faţa procurorilor DNA şefii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru a justifica de ce au achiziţionat din banii de filaje limuzina de lux Audi A8 pentru deplasările „în deplină conspirativitate“ ale ministrului.

În acest timp, ofiţerii care făceau muncă de teren se confruntau cu tot felul de lipsuri, fiind nevoiţi chiar să suporte din buzunarul propriu unele cheltuieli. Anchetatorii n-au crezut însă o iotă din această teorie a conspiraţiei, pentru că Oprea a folosit bolidul „la vedere“ ca să meargă şi la Guvern, şi la şedinţele de partid, dar şi la chiolhanurile pe care le trăgea la restaurantul Excelsior, aparţinând MAI. Pe altă parte, autoturismul a fost dotat încă de la cumpărare cu stroboscoape, ceea ce contrazice regimul de autoturism conspirat.

Teoria conspiraţiei

„Motivele care au stat la baza deciziei de achiziţionare a vehiculului au fost nişte informaţii primite de la un alt serviciu de informaţii, potrivit cărora Gabriel Oprea făcea obiectul unei activităţi informativ-operative din partea unui serviciu de informaţii extern, despre care s-a apreciat că s-ar putea să aibă scopuri care puneau în pericol activitatea  de vicepremier“, a declarat subsecretarul de stat Rareş Văduva. Procurorii DNA au demontat această teorie, arătând că „în condiţiile în care vicepremierul a folosit zi de zi autoturismul respectiv,  autovehiculul a fost deconspirat, devenind unul la vedere“.

Secretarul de stat Nicolae Gheorghe a dat aceeaşi explicaţie neverosimilă. Când a fost întrebat dacă acceptă testul cu poligraful, pentru a se vedea dacă spune adevărul, demnitarul, evident, a refuzat. Dar a susţinut în continuare că pericolul în care se afla fostul ministru al Internelor a fost semnalat de Direcţia Generală de Informaţii a Apărării şi confirmat de SRI, iar conducerea Doi şi-un sfert nu ar fi făcut decât să gestioneze riscul. „Ministrul era implicat în acea perioadă într-o serie de decizii şi activităţi privind securitatea naţională”, a explicat Gheorghe, care a adăugat că telefonul lui Oprea ar fi fost accesat neautorizat, fiindu-i interceptate e-mailurile şi SMS-urile, precum şi alte date.

Mai mult, într-un obiect personal al ministrului ar fi fost găsit un microfon GSM cu transmisie de la distanţă. Aşa a ajuns Nicolae Gheorghe la concluzia că ministrul va fi mai bine protejat la bordul unui bolid de lux. Întrebat dacă la DIPI există vreo lucrare înregistrată cu aceste ameninţări la adresa lui Oprea, chestorul a fost nevoit să recunoască faptul că nu există.

Neregulile, acoperite şi de ministrul Tobă

Pe 18 ianuarie 2016, ministrul Petre Tobă a luat la cunoştinţă de raportul exploziv de la DIPI, dar nu a făcut nimic. „Deşi ministrul în funcţie a luat la cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent, conform OUG 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor“, au arătat procurorii.

Mai mult, pe 22 ianuarie 2016, ministrul Tobă, la iniţiativa subalternilor de la Doi şi-un sfert, a aprobat modificarea Ordinului MAI privind cheltuirea fondurilor operative, prin care a încercat să acopere situaţia bunurilor date la scădere, de care beneficiaseră şefii structurii. Este vorba despre acoperirea momentului în care chestorul Nicolae Gheorghe i-a chemat pe membrii echipei de control să le ordone să scoată din documente bunurile din cabinetul ministrului. Printre altele, aceştia trebuiau să scape de canapelele din piele şi de cada cu jacuzzi cumpărate din banii de filaje ai DIPI. Printr-un gest de „bunăvoinţă“, Gheorghe a vrut să ofere mobila şi cada jacuzzi din cabinetul ministrului diviziei Autoprotecţie, din care făceau parte ofiţerii care au făcut controlul. Însă ofiţerii au decis să se răscoale: au refuzat să îndeplinească ordinul şi s-au dus la DNA să denunţe ce se întâmplă la Ministerul de Interne.

Şefii DIPI au trecut la represalii. La 25 ianuarie 2016, la scurt timp după ce DNA a percheziţionat sediul Doi şi-un sfert, chestorul Gheorghe a dispus controale tematice pe linia protecţiei informaţiilor clasificate la Divizia Autoprotecţie şi Sectorul Control. „Acest control s-a derulat în mod abuziv, prin sigilarea încăperilor la ambele structuri, prin restrângerea libertăţii persoanelor, care au fost consemnate într-o încăpere din care au avut voie să iasă numai cu însoţitor, s-au depăşit competenţele, obiectivele din planul de control fiind diferite faţă de activităţile derulate în teren, iar o parte din membrii Comisiei s-au aflat în incompatibilitate“, arată DNA. De aceea, ofiţerii luaţi la ţintă de şefii MAI l-au recuzat pe şeful comisiei de control, care era tocmai chestorul Nelu Zărnică.
În urma simulacrului de control, s-a dispus cercetarea a doi dintre ofiţerii care au avut curajul să denunţe abuzurile din MAI.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite