Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 14 decembrie decizia în cazul extrădării jurnalistului turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zaman - Kamil Demirkaya - Curtea de Apel Bucureşti / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 5 dec 2018
Zaman - Kamil Demirkaya - Curtea de Apel Bucureşti / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 5 dec 2018

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, joi, pentru data de 14 decembrie decizia în cazul cererii autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 14 decembrie procesul privind cererea de extrădare formulată de autorităţile turce pe numele lui Kamil Demirkaya. Avocatul jurnalistului turc a cerut judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti un răgaz de opt zile pentru a-şi pregăti apărarea, iar procurorul de şedinţă nu s-a opus solicitării.

La termenul de joi, Kamil Demirkaya a dat o declaraţie în faţa magistraţilor: „Eu, la origine, sunt cadru didactic şi ziarist. Lucrurile de care sunt învinuit – că am deţinut un cont şi bani la banca Asia, că pe telefonul meu se regăseşte o aplicaţie, care poate fi downloadată de oricine. Banca Asia e o instituţie bancară inaugurată de fostul premier şi preşedinte (n.r. – face referire la Recep Erdogan). Când am venit în România am făcut totul legal: am permis de şedere, am contract de închiriere (n.r. – pentru locuinţă), am contract de muncă, copilul meu merge la o instituţie de învăţământ acreditată. Menţionez că motivul real al acuzaţiilor care mi se aduc e că am lucrat la aceste instituţii de învăţământ (n.r. – ca profesor la o serie de licee, în Republica Moldova) şi la acest ziar (n.r. – publicaţia Zaman) care a fost închis de către autorităţile turce (...) Aceste acuzaţii i se par caraghioase. Ataşez cazul recent al unui om de afaceri din Marea Britanie pentru care s-a refuzat extrădarea în Turcia. Am încredere în justiţia din România şi speranţa mea e cănu va fi acceptată cererea dde extrădare. Poziţia mea e că mă opun acestei extrădări. Motivul principal este că justiţia nu funcţionează în Turcia. Există tortură acolo şi metode neortodoxe care se folosesc împotriva deţinuţilor”, a declarat Kamil Demirkaya, potrivit Mediafax.

La ieşire din sala de judecată Demirkaya a declarat jurnaliştilor că a făcut o solicitare de azil politic în România. Nu a făcut-o până acum deoarece a considerat că nu este cazul, de vreme ce stătea legal pe teritoriul României.

„Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Dacă urmăriţi ştirile de acolo, justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia”, a declarat Kamil Demirkaya.

Jurnalistul a mai spus că autorităţile de la Ankara i-au interogat socrul timp de două zile, după ce acesta a făcut o vizită în România.

„Am rude încarcerate în Turcia. Socrul meu, în perioada în care eu eram în România, a venit într-o vizită la noi, când s-a întors în Turcia, o persoană în vârstă, 75 de ani, a fost reţinută timp de două zile pentru interogatoriu”, a spus Demirkaya. Cât despre aplicaţia folosită, Bylock, acesta a declarat că ar fi folosit-o cu câţiva ani în urmă, deoarece mai mulţi cunoscuţi o foloseau.

Bylock este o aplicaţie pentru telefoanele mobile care permite comunicarea unor mesaje scrise şi care asigură, în acelaşi tip, criptarea conversaţiilor utilizatorilor.

„Este o aplicaţie care este deschisă tuturor utilizatorilor. Se găseşte pe Internet şi când a început vânătoarea în Turcia, au găsit elemente comune la mai multe persoane pe care le vânau. Este o aplicaţie care se regăsea în magazinele de aplicaţii ale sistemelor de operare. Datorită faptului că foarte mulţi apropiaţi, susţinători domnului Gulen (n.r. – Fethullah Gulen, rival al preşedintelui Turciei Recep Erdogan) foloseau această aplicaţie, au considerat ca fiind aplicaţia simpatizanţilor lui Gulen (...) A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există”, a explicat Kamil Demirkaya.

Acesta a fost întrebat în legătură cu acuzaţiile de terorism, mai exact dacă a sprijinit mişcarea lui Fethullah Gulen, pe care autorităţile de la Ankara o consideră teroristă.

„Asta este o acuzaţie chiar caraghioasă, care mă face să râd, deşi situaţia nu este cea mai potrivită. Eu nu îmi aduc aminte în toată viaţa mea să fi strivit nici măcar o muscă. V-aş întreba chiar pe dumneavoastră, pentru că suntem din aceeaşi branşă. Când vă uitaţi la mine, mă vedeţi că arăt ca un terorist?”, a fost răspunsul lui Demirkaya.

Tudorel Toader: Procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare

Procedura extrădării, în condiţiile legii, este de competenţa organelor judiciare, i-a răspuns joi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, europarlamentarului Cristian Preda, care i-a cerut să oprească procedura de extrădare a unui jurnalist turc de la publicaţia "Zaman România".

''Cristian Preda îmi cere să opresc procedura de extrădare a unui jurnalist turc! În condiţiile legii, procedura extrădării este de competenţa organelor judiciare. Autorul solicitării nu cunoaşte acest aspect elementar? PS: Nu cred că autorul solicitării îmi cere să încalc independenţa autorităţii judiciare. Nu cred că autorul solicitării are cunoştinţă de cazuri în care ministrul Justiţiei a stopat proceduri judiciare'', a scris ministrul pe Facebook.

Europarlamentarul Cristian Preda a cerut miercuri Ministerului Justiţiei să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care, susţine el, ''Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a reţelei lui Gulen''.

CAP Bucureşti aşteptată să se pronunţe

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost ridicat miercuri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Jurnalistul a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că nu vrea să comenteze momentan acest eveniment, precizând însă că este informat în legătură cu problema legată de ziaristul turc Kamil Demirkaya.

"Nu aş vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat şi o să mă informez şi în continuare, că totul să meargă legal", a spus preşedintele Iohannis fiind întrebat despre acest caz.

Potrivit publicaţiei Zaman România, Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară. În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

În Turcia sunt acuzat de terorism, dar eu ca formaţie sunt profesor, cadru didactic, 11 ani în Turcia şi în afara Turciei am prestat această meserie, 8 ani de zile am profesat ca ziarist. Eu în viaţa mea nu-mi aduc aminte să fi omorât o muscă sau o furnică. Din păcate sunt acuzat de terorism. Azi în urma solicitării autorităţilor din Turcia, autorităţile de aici au venit la domiciliul meu şi am urmat procedura legală”, a spus Kamil Demirkaya citat de digi24.ro.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar miercuri dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul Poliţiei Române.  În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General.

Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

"Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", se arată pe site-ul publicaţiei.

Europarlamentarul Cristian Preda cere oprirea procedurii de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaye, mentionand ca niciun stat membru UE nu a răspuns solicitărilor venite de la Ankara în aceste situaţii.

"Cer Ministerului Justiţiei să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye, pe care Erdogan îl vrea acasă în închisoare fiindcă îl acuză că e parte a reţelei lui Gulen. De fapt, Demirkaye conduce redacţia bucureşteană a ziarului Zaman, care critică regimul Erdogan. Nimic mai onest. Autorităţile române sunt ţinute de angajamentele internaţionale pe care şi le-au luat să nu extrădeze cetăţeni către ţări unde drepturile omului sunt în pericol. Or. Turcia e acum o asemenea ţară. Dacă guvernul Dăncilă face aşa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul", a scris Cristian Preda pe Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite