Cum şi de ce s-a blocat legea prevenţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
legea preventiei

Legea prevenirii (sau prevenţiei cum erau iniţial numită) a intrat deja în vigoare, dar Guvernul a „uitat” să reglementeze lista neregulilor pentru care firmele ar fi putut fi scutite într-o primă fază de amenzi, fiind atenţionate doar cu avertisment. În atare condiţii, analiştii o consideră o lege „egală cu zero”, „inutilă şi grotească”, „gândită prost de PSD”, care nu poate fi deocamdată aplicată.

Legea prevenţiei, potrivit căreia inspectorii de stat nu vor mai aplica amenzi firmelor la prima abatere, ci doar un avertisment, cu condiţia ca societăţile să remedieze problemele în termen de 90 de zile, a intrat în vigoare la 17 ianuarie 2018.

Actul normativ ar fi trebuit să conţină  lista neregulilor pentru care firmele vor scăpa de amenzi, însă Guvernul nu a emis hotărârea, aşa cum ar fi trebuit (până la 15 ianuarie) aşa că aceasta se va aplica fără scutirile de amenzi la prima abatere,  aşa cum se discuta anul trecut.

„Consider că Legea prevenţiei este inutilă şi grotească”, a declarat fostul secretar de stat în MFP Gabriel Biriş pentru „Adevărul”, vădit nemulţumit de forma pe care a îmbrăcat-o actul legislativ.

În ce priveşte cauza bâlbelor legislative, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, consideră că este vorba despre un „slab management”.

„Ministrul pentru Mediul de Afaceri (Ilan Laufer – n. red.) a avut iniţiativa de a scoate lista contravenţiilor din lege. Iniţial erau vreo 200 de fapte, dar după ce s-a lucrat la listă erau circa 450. Acum se aşteaptă o HG care să cuprindă contravenţiile, dar o hotărâre de guvern nu este mai presus de o lege. Aşa că nu se vor rezolva problemele. Sunt curios însă ce va conţine această HG mult aşteptată”, a declarat Jianu pentru „Adevărul”.

Potrivit acestuia, „această iniţiativă legislativă este egală cu zero”, având în vedere că nu are aplicabilitate, iar termenul pentru emiterea hotărârii de guvern a expirat deja.

La fel de critic a fost şi analistul economic Ilie Şerbănescu. Acesta a opinat că „probabil iniţiatorii nu s-au decis asupra formei finale a actului legislativ”.

„Nu înţeleg scopul unei astfel de legi. Natura problemelor cu care se confruntă firmele le împiedică să şi le rezolve în câteva săptămâni. Doar dacă nu sunt la început rău-intenţionate, iar după controale le vine mintea la cap. Cred că nu iese nimic din această lege, care face parte doar din gândirea PSD, aceea de a face lucruri nelalocul lor. Prevenţia e un fâs. E jalnic ce face PSD”, a spus analistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite