Cum funcţionează şi ce eficacitate are fiecare vaccin anti-Covid dintre cele patru autorizate de Comisia Europeană
0
Comisia Europeană a publicat un raport cu toate detaliile despre cum funcţionează, ce eficacitate sau regim de administrare au cele patru vaccinuri aprobate de Uniunea Europeană: Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson.
Vaccinul produs de Pfizer şi Moderna sunt de tipul ARN mesager, iar AstraZeneca şi Johnson&Johnson sunt de tipul vector viral nereplicativ. Vaccinul de Pfizer, AstraZeneca şi Moderna au un regim de administrare de două doze, Pfizer o dată la 21 de zile, AstraZeneca la 56 zile, iar Moderna la 28 de zile. În schimb, vaccinul Johnson&Johnson se administrează doar într-o singură doză.
Cea mai mare eficacitate o are serul de la Pfizer, cu un procentaj de 95%, pe al doilea loc se află Moderna cu 94,1%, urmat de AstraZeneca şi Johnson&Johnson cu 60%, respectiv 67%.
Termenul de stocare, la o temperatură de 2-8 °C, a acestor 4 vaccinuri este diferit. Pfizer poate fi lăsat în frigider doar 5 zile, Moderna 30 se zile, AstraZeneca 6 luni, iar Johnson&Johnson 3 luni.
Stocarea pe termen lung este la fel de diferită pentru vaccinurile aprobate de U.E. Timp de 6 luni, Pfizer rezistă daca este ţinut la -80 °C. La aceeaşi temperatură, mai precis de -20 °C, vaccinul Moderna rezistă 6 luni, iar cel de la Johnson&Johnson 24 de luni.
Mai multe informaţii utile puteţi găsi în materialul publicat pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare.