Cum funcționează o mină de contact, precum cea despre care se spune că a explodat la Costinești

0
Publicat:

Minele descoperite pe litoralul românesc nu diferă prea mult faţă de cele folosite în cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt minele care detonează la contactul direct și sunt denumite tehnic „mine de protecție a barajului”.

Minele de contact explodează când sunt lovite FOTO Shutterstock
Minele de contact explodează când sunt lovite FOTO Shutterstock

Sunt sfere de metal cu diametrul aproximativ de o jumătate de metru și sunt încărcate cu explozibil. Au un soi de „mustăți”, denumite de marinari „țâțe”, care sunt de fapt niște capsule ce conţin acid. Când lovește o navă una dintre capsulele minei se sparge, acidul se scurge, închide un circuit electric și produce deflagrația.

În principiu, aceste mine sunt ancorate pentru a staționa la o adâncime de câțiva metri pentru a fi mai greu de detectat de echipajele navelor inamice. Experții susțin că minele marine detectate după începerea războiului din Ucraina sunt fie unele cărora li s-a rupt ancora și au ieșit la suprafață datorită flotabilității, fie unele lăsate intenționat libere. În ambele cazuri, minele au intrat în derivă, au urmat curenții și au migrat spre partea sudică a Mării Negre traversând și zona litorală a României. De obicei, tocmai din cauza curenților, minele nu se apropie de mal, dar în cazul nefericit în care acest lucru se întâmplă cetățenii trebuie să anunțe autoritățile fără să se apropie de obiect, evident.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite