Cum circulăm în vremea Ordonanţei Militare. Ce acte trebuie să prezinţi autorităţilor când ieşi noaptea din casă
0Ordonanţa Militară recent emisă de Guvern interzice plimbările după ora 22.00, dar documentul a prevăzut şi două excepţii: cei care sunt obligaţi să lucreze sau cei care au o urgenţă. Cei din urmă sunt obligaţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere.
În timp ce numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus a înregistrat ieri cea mai mare creştere - 143 de cazuri noi - ducând bilanţul total al celor infectaţi la 576 de cazuri, oamenii se întreabă când şi cum au voie să părăsească locuinţa în contextul Ordonanţei Militare care vine şi cu interdicţii în acest sens. Concret, o persoană care este prinsă pe stradă între orele 22.00 şi 6.00 poate fi amendată cu sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
Cei care au conceput actul normativ au prevăzut şi două excepţii de la regulă. În primul rând, este vorba de persoanele care sunt obligate să lucreze pe perioada nopţii. La un eventual control al Poliţiei sau Jandarmeriei, ele vor certifica acest lucru cu ajutorul documentului de identitate, al legitimaţiei de serviciu, dar şi al unei adeverinţe permanente a angajatorului. Aceasta din urmă va atesta că prezenţa la locul de muncă a respectivei persoane este „esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi efectuată sub formă de telemuncă”.
Poate fi scrisă şi „de mână”
Apoi, ordonanţa militară mai prevede şi unele cazuri speciale în care o persoană se poate deplasa pe stradă între orele 22.00 şi 6.00. La un eventual control al forţelor de ordine, respectiva persoană va fi obligată să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere completată în prealabil. Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, spune că formularul poate fi descărcat de pe internet de pe pagina Ministerului Afacerilor Interne pentru a fi completat, dar acest lucru nu este obligatoriu. „Declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral «de mână», cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie. Cei care nu au internet pot apela la un vecin sau la o rudă pentru a găsi modelul. Chiar şi poliţistului de proximitate i se pot adresa cetăţenii. Oricum, declaraţia pe proprie răspundere se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate. Declaraţia va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei. Trebuie menţionat că poliţiştii pot fotografia documentele la momentul legitimării persoanei”, precizează Dumitru Coarnă.
Cei care nu au internet pot apela la un vecin sau la o rudă pentru a găsi modelul. Dumitru Coarnă Sindicalist Poliţie
La rândul lui, liderul Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, Cosmin Andreica, susţine că declaraţia pe proprie răspundere este obligatorie numai noaptea, după ora 22.00. „Pe timpul zilei avem numai o recomandare de restricţionare a circulaţiei, lucru eronat, credem noi”, precizează Cosmin Andreica.
Ce conţine declaraţia
Conform autorităţilor, cei care mint atunci când completează această declaraţie riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În prima parte, declaraţia cuprinde datele de identificare ale persoanei, inclusiv codul numeric personal şi seria documentului de identitate. „Cunoscând prevederile articolului 326, referitoare la falsul în declaraţii, precum şi ale art.352 referitoare la zădărnicirea combaterii bolilor din Noul Cod Penal, declar pe proprie răspundere faptul că mă deplasez în interes profesional/personal, între orele (…) de la (adresa de plecare) până la (adresa de sosire)”, se mai arată în document. Declaraţia prevede apoi cele şapte situaţii în care o persoană poate părăsi locuinţa după ora 22.00. Este vorba de deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, un consult medical care nu poate fi amânat sau de deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu. Apoi, mai este permisă deplasarea pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în apropierea casei sau rezolvarea nevoilor animalelor de companie. În fine, la ultima rubrică poate fi declarată o anumită situaţie de urgenţă care necesită o deplasare imediată şi care nu este prevăzută în formular.
Cum se transformă izolarea în carantină
Reamintim că, prin cea de-a doua ordonanţă militară, a mai fost interzisă şi circulaţia în grupuri mai mari de 3 persoane care nu locuiesc împreună, iar amenda pentru încălcarea acestei reglementări este cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei. În fine, conform ordonanţei militare, cei care nu respectă perioada de autoizolare sunt introduşi automat în carantină instituţionalizată, lucru care s-a şi întâmplat, deja, în cazul a 118 cetăţeni care au părăsit domiciliul. Mai mult, două persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, iar pentru acestea a fost dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Unul din şapte autoizolaţi nu mai stă la adresa din actul de identitate
Liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, a explicat că sunt probleme şi cu verificarea românilor recent reveniţi în ţară pentru care s-a dispus autoizolarea la domiciliu. „În primul rând, cam 15 la sută dintre aceştia nu mai locuiesc la adresele din actele de identitate. În teren, poliţiştii vin să controleze dacă se respectă măsurile luate de autorităţile sanitare, iar respectivele persoane sunt de negăsit. Apoi, activitatea de verificare este îngreunată de faptul că autorităţile sanitare trimit foarte târziu listele celor autoizolaţi, iar poliţiştii nu ştiu ce persoane sunt obligatoriu de verificat”, a precizat Cosmin Andreica.