Cum arată Icoana Naşterii Domnului din Catedrala Naţională. Mozaicul de 178 de metri pătrați, vizibil integral VIDEO

0
Publicat:

La patru ani de la sfințirea altarului Catedralei Naționale, icoana Nașterii Domnului este vizibilă integral, în premieră, după îndepărtarea schelelor. Impresionanta lucrare are 178 de metri pătrați.

Lucrarea a avansat încet, din cauza dificultăților tehnice impuse de suprafața curbată a peretelui și de structura lui fragmentată de cinci ferestre, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Icoana Nașterii Domnului, un mozaic imens

Scena, realizată pe 178 de metri pătrați, în mozaic din sticlă de Murano și piatră naturală, urmează tipicul picturii bizantine: Maica Domnului este în centru, culcată pe patul lăuziei, alături de Pruncul Hristos, care stă în iesle înfășat și încălzit de suflarea boului și asinului.

Alături de Maica Domnului sunt reprezentate alte episoade din istoria Nașterii lui Iisus: Vestirea păstorilor, Venirea magilor, Scăldătoarea Pruncului și Ispitirea lui Iosif.

Icoana Naşterii Domnului. FOTO Basilica.ro / Mircea Florescu
Icoana Naşterii Domnului. FOTO Basilica.ro / Mircea Florescu

Agenţia Basilica a Patriarhiei Române explică simboluri din icoana Nașterii:

  • Steaua cu trei raze – Sfânta treime;
  • Magii și păstorii – neamul omenesc;
  • Grota – pustiul pământului, evocat în Stihira de Crăciun, și mormântul săpat în stâncă, în care a fost îngropat Hristos după Răstignire;
  • Ieslea din piatră – asemenea unui sarcofag, simbolizează piatra Sfântului Mormânt al Domnului;
  • Scutecele Pruncului – giulgiul în care avea să fie înfășurat Iisus după Răstignire.
Scene ale mozaicului. FOTO Basilica.ro / Mircea Florescu
Scene ale mozaicului. FOTO Basilica.ro / Mircea Florescu

Sub Icoana Nașterii Domnului se lucrează acum acuml la alte lucrări de pictură. Aici vor fi reprezentate șapte icoane care ilustrează cronologic scene din viața Mântuitorului, precum: Întâlnirea Sfintei Fecioare Maria cu Sfânta Elisabeta, Recensământul lui Quirinius, Întâmpinarea Magilor, Visul lui Iosif, Fuga în Egipt, Uciderea pruncilor și Întâmpinarea Domnului.

Când va fi terminat Arcul Triumfal

În luna decembrie va fi terminat și Arcul Triumfal din fața altarului, poziționat într-o zonă foarte vizibilă a Catedralei și întins pe nu mai puțin de 1.500 de metri pătrați,

„Suprafața prezenta anumite diferențe de nivel pe care am reușit să le preluăm prin realizarea unor muchii curbate, în așa fel încât mozaicul să se muleze pe toată suprafața și să curgă în mod coerent. Se creează un joc de lumini și umbre care sperăm că va avea un efect foarte frumos în momentul când schelele vor fi date jos”, a explicat, pentru Trinitas TV, Daniel Codrescu, coordonatorul picturii în mozaic a Catedralei Naționale.

În 2023, lucrările la Catedrala Națională vor continua, printre altele, cu realizarea mozaicului turlei mari, în suprafață de aproximativ 2.830 metri pătrați, dar și cu execuția vitraliilor pentru ferestrele din Sfântul Altar și din turla mare. potrivit aceleiași surse.

 120 de metri înălţime

Catedrala Mântuirii Neamului are 120 de metri înălţime, fiind mai înaltă cu 34 de metri decât Casa Poporului, şi 126 metri lungime - mai lungă decât un teren de fotbal.

Pentru construcţia fundaţiei clădirii au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton. Aceasta va avea 8 lifturi, 4 adăposturi antiatomice, 42 de cripte, două săli multifuncţionale cu altare. Capacitatea spaţiului este de 5.000 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite