CSM sesizează Comisia de concurs a Secţiei de anchetă pentru verificarea unor posibile nereguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii  FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii  FOTO Eduard Enea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, sesizarea comisiei de concurs a Secţiei de anchetă a magistraţilor pentru verificarea unor posibile nereguli referitore  la activitatea acesteia.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea solicitării unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii de sesizare a comisiei de concurs a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe marginea modului de desfăşurare a anumitor activităţi de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie", se arată în soluţia postată pe ordinea de zi soluţionată a şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii de marţi.

Decizia a fost luată cu 9 voturi pentru, cinci împotrivă, un vot nul şi o abţinere din partea fostei preşedinte CSM, Simona Marcu.

Cel care a propus această măsură a fost, în cadrul şedinţei plenului CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, care s-a referit la informaţiile apărute în spaţiul public referitor la cererile de transmitere a dosarului Tel Drum de la DNA la Secţia de investigare a infracţiunilor în justiţie.

"Am observat în mass media şi nu aş vrea să vă surprind, dar aceste lucruri trebie să fie discutate, legate de anumite termeri pe care jurnaliştii, oamenii din societate le au faţă de o potenţială, nici nu ştiu cum să îi spun, un schimb de înscrisuri, între două structuri specializate de parchet, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. S-a arătat în presă că au fost solicitate, refuzate sau nu, nu ştiu, că a fost emisă o ordonanţă de livrare de înscrisuri, nici asta nu ştiu, dar pentru că această secţie funcţionează sub autoritatea comisiei, aşa spune legea, înţeleg să rog plenul să sesizăm comisia formată din cei doi membri pentru a evalua dacă este o problemă de managementul acestei secţii, binenţeles dacă aceste aspecte sunt reale, dacă se pot pune probleme de management sau se pot pune probleme din punct de vedere al responsabilităţii disciplinare sau de altă natură în acest sens", a declarat, în cadrul şedinţei plenului CSM, Bogdan Mateescu.

Reprezentantul societăţii civile în cadrul Consiliului, Victor Alistar, a sugerat că o asemenea măsură s-ar putea interpreta ca o presiune asupra structurilor de parchet.

Secţia de anchetă:Acuzaţii fără fundament

Procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie precizează luni, într-un comunicat de presă, că acuzaţiile potrivit cărora au existat insistenţe de preluare a dosarelor unor politicieni, cu încălcarea competenţei, sunt fără fundament, făcute cu rea-credinţă.

"Procurorii secţiei menţionează că nu acţionează pe modelul „Justiţiei televizate”, amplu criticat în ultimii ani, întrucât au existat cazuri în care, din interiorul sistemului judiciar s-a acceptat şi încurajat, în contradicţie cu dispoziţiile legale, mutarea urmăririi penale din biroul procurorului în spaţiul public. Pe de altă parte, atitudinea unor persoane suspecte, care înţeleg să îşi facă apărările mai degrabă în spaţiul public decât în dosar, nu le poate fi imputată procurorilor. Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie exprimă, o dată în plus, necesitatea respectării principiilor unui proces echitabil incluzând şi prezumţia de nevinovăţie", se arată într-un comunicat al Secţiei de Investigare al Magistraţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite