CSM s-a sesizat în cazul declaraţiilor lui Victor Ponta despre dosarul Lukoil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat în privinţa declaraţiilor premierului Victor Ponta legate de dosarul Lukoil şi de sechestrul pus asupra unor bunuri ale companiei şi va hotărî, în şedinţa de joi, dacă va cere Inspecţiei Judiciare referitor la o eventuală afectare a independenţei procurorului de caz.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta cu privire la dosarul Lukoil vor fi luate în discuţie de plenul CSM din data de 9 octombrie 2014.

„Atunci se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil”, se arată în comunicat.

Primul ministru a declarat, luni, referitor la dosarul Lukoil, că procurorul este „suveran şi independent în cercetarea cazului”, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea prsoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Ponta: „Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia

Ponta a făcut o serie de declaraţii şi pe marginea sechestrului pus de procurori asupra unor bunuri ale companiei. „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”, a spus şeful Guvernului.

„Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta”, a declarat Victor Ponta.

Compania Lukoil a anunţat marţi că sechestrul a fost ridicat marţi, precizând că rafinăria începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.

Ce susţin procurorii

Procurorii au făcut, joia trecută, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând grupului Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei, din care 505 milioane de lei din evaziune fiscală şi 533 de milioane de lei din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa, joi, că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

Oamenii legii au ridicat mai mulţi saci cu documente, iar la o zi de la efectuarea percheziţiilor Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.

Oligarhul Vagit Alekperov, fost ministru al Petrolului în perioada URSS

Lukoil este cel mai mare grup petrolier privat din Rusia, iar Vagit Alekperov este un fost ministru al Petrolului din perioada URSS, fiind considerat şi un apropiat al Kremlinului. Lukoil a înregistrat în 2013 un profit net de 7,8 miliarde de dolari, la venituri de 141,5 miliarde de dolari, producţia totală a grupului fiind de 90,8 de milioane de tone de ţiţei. Potrivit revistei americane Forbes, Alekperov are o avere estimată la 12,8 miliarde de dolari.

Probleme şi cu Gazprom

Scandalul Lukoil are loc în contextul în care Gazprom a anunţat de mai multe ori reducerea livrărilor de gaze naturale în România, cea mai recentă fiind o micşorare a volumelor transmise cu 13%, anunţată săptămâna trecută. Situaţia României nu este nici pe departe unică, atât Polonia cât şi Austria şi Slovacia anunţând reducerea livrărilor. Gazprom a întrerupt în luna iunie furnizarea de gaze către Ucraina, dar aceste state livrau gaze Kievului prin „fluxul reversibil“ al gazoductelor, procedură contestată de către Gazprom. România nu livrează gaze în Ucraina, nici ruseşti, nici româneşti. Importurile ţării noastre sunt foarte mici, producţia şi depozitele putând acoperi oricând oprirea totală a importurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite