CSM lucrează la un „Îndrumar de bune practici” pentru magistraţii care postează pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul CSM Imagine: Mediafax
Plenul CSM Imagine: Mediafax

Judecătorii şi procurorii trebuie să dovedească echilibru şi cumpătare atunci când postează pe reţelele de socializare, deoarece opiniile lor influenţează percepţia societăţii asupra sistemului judiciar, a arătat judecătoarea Evelina Oprina, membru CSM.

Preşedintele CSM, Nicoleta Ţânţ, precum şi judecătoarea Evelina Oprina au vorbit despre aspectele pe  are trebuie să le ia în considerare magistraţii atunci când se exprimă pe reţelele de socializare. Concluziile se vor regăsi în  „Îndrumarul de bune practici privind activitatea magistraţilor în spaţiul social media sau pe platformele online”, transmite Agerpres.


„Sunt trei mari aspecte - în primul rând, judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la manifestări care le-ar ştirbi autoritatea lor profesională ca magistrat; în al doilea rând, judecătorii şi procurorii ar trebui să se abţină de la manifestări care le-a împieta o judecată dreaptă şi corectă; şi în al treilea rând, magistraţii ar trebui să fie conştienţi de consecinţele pe care activităţile lor extraprofesionale le au în privinţa modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu”, a spus Evelina Oprina, membru CSM.


Aceasta e de părere că atunci când un judecător sau un procuror intenţionează să facă o postare pe o reţea de socializare, trebuie să fie conştient de faptul că influenţează percepţia societăţii asupra sistemului judiciar.
„Pe de altă parte, atunci când face o astfel de postare, (n.r. - magistratul) trebuie să ştie că oricâţi parametri de confidenţialitate ar avea ataşat acel mesaj, mesajul este şi rămâne unul public”, a declarat managerul proiectului, Evelina Oprina, membru al CSM.

Şefa CSM, Nicoleta Ţînţ, a atras atenţia că au existat situaţii în care unii magistraţi au fost percepuţi de către opinia publică drept părtinitori sau supuşi diferitelor influenţe exterioare, ca urmare a modului în care au ales să folosească platformele online.

„Pe de altă parte, aceleaşi reţele sociale sunt folosite de colegi magistraţi, de instituţii din sistemul judiciar pentru exprimarea de opinii juridice pertinente, pentru educarea juridică a publicului, precum şi pentru promovarea unei deschideri sporite a justiţiei către societate şi cetăţeni. De asemenea, cred că nu trebuie negat faptul că majoritatea colegilor magistraţi folosesc platformele online nu în calitatea lor profesională, ci în calitate de persoane private, persoane care vor să fie în contact cu cei apropiaţi, care vor să urmărească subiecte de interes pentru ei înşişi sau să se informeze pe teme care nu ţin neapărat de activitatea profesională”, a spus Ţînţ.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite