Criza zgâlţâie cimentul lui Columbeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denunţătorul lui Mischie, Clement Mocanu, l-a dat în judecată pe „Iri“, cerând falimentul fabricii de columbeanit.Omul de afaceri Irinel Columbeanu riscă să rămână fără societatea Turbocim, producătoarea materialului  de construcţie „botezat“ după numele patronului: columbeanit.

Ocupantul locului 75 în „Top 500 Miliardari”, editat de „Adevărul”, Irinel Columbeanu (52 de ani) avea o avere estimată, în 2008, la aproximativ 130 de milioane de euro. În timp ce soţia sa, Monica, este ocupată cu prezentările de modă, Irinel Columbeanu are probleme în afaceri, fiind considerat rău-platnic.

Citiţi şi:


Monica Columbeanu, fără Irina, dar cu şoferul „Ricky”
Resita: Un cărăşean îi cere despăgubiri de 30.000 de lei lui Irinel Columbeanu
Monica Columbeanu a defilat pentru Marian Cozma

Omul de afaceri are acum o serie de încurcături cu creditorii care cer falimentul societăţii patronată de el - Turbocim din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Irinel Columbeanu ar avea o datorie neplătită de peste doi ani în valoare de 645.930 lei (aproximativ 150.000 de euro).

Contractele reclamate

Potrivit actelor depuse la dosar, societatea Turbocim este controlată de Irinel Columbeanu care deţine personal 45% din acţiuni. Restul acţiunilor sunt deţinute de societăţile patronate de Irinel Columbeanu - Tet Group, Promotion Group International şi Techno Konsult România.

Procesul a fost deschis de societatea ABM Investements, aflată la rândul său în faliment - care susţine că fabrica de columbeanit nu şi-a plătit mai multe contracte de execuţie. Printre contractele „uitate” se află construcţia sălii de şedinţe şi anexe la Mănăstirea Tismana.

„Am fost păcăliţi de doi angajaţi“

Avocaţii lui Irinel Columbeanu au cerut judecătorilor respingerea cererii de băgare în faliment a afacerii cu cimentul lui Columbeanu. Ei au arătat că, în noiembrie 2007, asociaţii firmei Turbocim au început verificarea veniturilor şi cheltuielile, „exagerat de mari” ale societăţii şi au solicitat facturile către ABM Investements.

Potrivit acestora, Construct Materia Columbeanu (numele anterior al societăţii care administra fabrica) a emis şi încasat facturi în relaţia cu ABM Investements de aproximativ 2.500.000 de euro. Avocaţii au mai arătat judecătorilor că doi angajaţi ai fabricii - administratorul societăţii Otilia Maria Semenciuc şi project - managerul Clement Mocanu - au fost demişi. Motivele demiterii: cei doi ar fi fost şi acţionari asociaţi în firma ABM Investements, erau în relaţii de concubinaj de mai multă vreme şi aveau un copil împreună.

Clement Mocanu a intrat în atenţia opiniei publice, în anul 2004, când s-a autodenunţat la DNA că i-a dat şpagă preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie. Simultan cu cererea de constatare a imposibilităţii de plată, lichidatorul ABM Investements a mai cerut judecătorilor să anuleze contractele prin care Irinel Columbeanu a cumpărat două terenuri. Tranzacţia dintre Irinel Columbeanu şi ABM Investements a avut loc la data de 6 martie 2006 şi a fost intermediată chiar  de cei doi angajaţi acuzaţi acum că au făcut lucrări fictive.

Terenurile cu probleme

ABM Investments a fost reprezentată de administratorul societăţii, Otilia-Maria Semenciuc, iar Irinel Columbeanu, prin împuternicire notarială, de Clement Mocanu. Imobilele: un teren de 6.000 de metri pătraţi în Otopeni-Ilfov, tranzacţionat cu 120.000 de lei (20 lei/metru pătrat) şi un teren de 7. 364 de metri pătraţi în oraşul Braşov, tranzacţionat cu 90.000 de lei (12,22 de lei/metru pătrat).

Lichidatorul judicar al ABM Investements susţine că Irinel Columbeanu nu a achitat niciodată banii pe cele două terenuri, dar că ar fi existat un proces verbal de compensare, datat 30 iunie 2006, dar care nu a  fost finalizat.
Contactat telefonic de reporterii „Adevărul”, omul de afaceri Irinel Columbeanu a refuzat să comenteze cu privire la acest dosar. „Această problemă o s-o lămuresc în instanţă, nu în presă”, a spus Irinel Columbeanu.

Răsfăţatul topurilor

Irinel Columbeanu a fost permanent în topurile celor mai bogaţi români. În 1994 a înfiinţat firma de telecomunicaţii TET. Ulterior, a fost acţionar la mai multe societăţi cu domenii diferite de activitate: modeling, textile, media, consultanţă în afaceri imobiliare.

Înconjurat de femei frumoase

Irinel Columbeanu este cunoscut mai ales pentru relaţiile sale cu femei frumoase şi celebre. În ciuda staturii sale, având o înălţime de doar 1,64 metri, a fost considerat un adevărat playboy.

Relaţiile sale cu creatoarea de modă Romaniţa Iovan şi cu cântăreaţa Anna Lesko au fost intens mediatizate, iar apariţia Monicăi Gabor în viaţa miliardarului a fost privită cu suspiciune în lumea mondenă. Nimeni nu-şi imagina că băcăuanca de doar 18 ani îi va spulbera lui „Iri” statutul de burlac convins.

Monica Gabor l-a cunoscut pe Irinel Columbeanu la începutul anului 2006 cu ocazia unei prezentări de modă.Câteva luni mai târziu, Monica avea să ajungă doamna Columbeanu. S-au căsătorit la Snagov, în iulie 2006, iar nunta a fost transmisă în direct la B1 TV.

Invitaţii au avut la dispoziţie un iaht care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, dar şi o surpriză la miezul nopţii – când Monica a anunţat că-i va dărui lui Irinel primul moştenitor.

În ianuarie 2007 a venit pe lume Irina Columbeanu. „Iri” este aproape nelipsit de la evenimentele mondene. De altfel, milionarul este obişnuit cu viaţa mondenă încă din adolescenţă. Datorită poziţiei în Guvern a tatălui său, Ion Columbeanu, Irinel a avut parte de prieteni „aleşi”.

Ion Columbeanu (83 de ani) a îndeplinit funcţia de director în cadrul Secretariatului General al Guvernului încă de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, între anii 1953 şi 1998.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite