Crimeea, între două luntre pe internet: Google marchează graniţa diferit în Rusia faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Uniunii Europene, dar şi SUA au condamnat anexarea Crimeei de către Rusia. La fel au procedat şi organismele internaţionale ONU şi Consiliul Europei.

Google a updatat recent serviciul Google Maps, destinat vizualizării hărţilor propriu-zise sau personalizate Google, pentru a respecta legile locale din Rusia, dar şi din Ucraina. 

Astfel, pe hărţi a fost marcată graniţa care separă Crimeea de Ucraina, informează Europeanul.org. Totodată, de pe hărţile Google a dispărut vechea granţă de la strâmtoarea Kerci, care delimita Rusia de peninsula Crimeea.

Google marchează Crimeea ca fiind a Rusiei pe varianta .ru a platformei, dar în Ucraina utilizatorii văd Crimeea ca aparţinând statului cu capitala la Kiev. Pentru restul lumii, Crimeea este demarcată de o linie punctată, semn al unui teritoriu disputat.  

"Echipa Google Maps încearcă să facă tot posibilul să marcheze obiectiv teritoriile disputate şi graniţele aferente. În cazuri relevante, graniţele teritoriilor disputate sunt marcate diferit, cum ar fi cu o linie punctată. În ţările unde avem reprezentare oficială, respectăm legile locale pentru a marca graniţele", a declarat pentru ITAR-TASS Svetlana Anurova de la Google Rusia. 

Asemănător a procedat şi gigantul american Apple. Hărţile instalate pe device-urile mobile conţin noua graniţă trasată la fel ca pe hărţile de la Google.

image

Anterior, şi serviciul rusesc Yandex a inclus peninsula Crimeea în componenţa Federaţiei Ruse, notează publika.md. Însă, potrivit gazeta.ru, internauţii văd diferit harta în funcţie de locul accesării. Astfel, pentru utilizatorii yandex din Ucraina Crimeea este prezentată drept un teritoriu al Ucrainei, iar cei care accesează serviciul din Rusia văd peninsula ca parte a Federaţiei Ruse.

image

ONU şi APCE au condamnat anexarea Crimeii

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 27 martie, o rezoluţie fără caracter coercitiv care denunţă referendumul din Crimeea şi alipirea acestei provincii la Rusia. Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de occidentali, a strâns 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri.

La rândul său, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat, pe 9 aprilie, impunerea mai multor sancţiuni Federaţiei Ruse pentru anexarea Crimeii. Cu 145 voturi pentru, 21 împotriva şi 22 de abţineri, deputaţii din 46 din cele 47 de state membre câte numără Consiliului Europei (mai puţin Rusia, care a boicotat şedinţa) au votat pentru suspendarea dreptului de vot al delegaţiei ruse în diferitele organisme ale Adunării Parlamentare ca şi dreptul de a conduce biroul, comitetul preşedintilor şi comitetul permanent al APCE.

În plus, Federaţia Rusă nu mai are dreptul de a participa la misiuni de observare a alegerilor din alte state membre. Decizia este valabilă până la 26 ianuarie 2015, când Adunare Parlamentară se va reuni în sesiune de iarnă, tot la Strasbourg.

Citeşte şi:

Şase mituri legate de anexarea regiunii Crimeea, promovate de Rusia

Vladimir Putin: „Sondajele secrete“ au decis soarta Crimeei

Consiliul Europei a adoptat o rezoluţie prin care condamnă „anexarea ilegală a Crimeei”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite