Consiliul European a adoptat o rezoluţie prin care condamnă „anexarea ilegală a Crimeei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă rezoluţie care condamnă anexarea „ilegală” a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă a fost adoptată, miercuri, de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Reacţia Moscovei a fost că Rusia nu îşi va schimba politica externă în urma acestei hotărâri, informează AFP.

Decizia forului european specifică faptul că acţiunea de anexare nu are niciun efect juridic şi, prin consecinţă, nu este recunoscută de Consiliul Europei.

„Aşa-numitul referendum din Crimeea este neconstituţional. Rezultatul lui şi anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia nu au aşadar niciun efect juridic şi nu sunt recunoscute de Consiliul Europei”, se arată în documentul adoptat miercuri.

Parlamentarii europeni au menţionat că Rusia nu oferă niciun argument care să justifice acţiunile sale în Europa de Est. Totodată, oficialii de la Strasbourg au declarat că recunosc autoritatea şi legitimitatea guvernului interimar de la Kiev.

„Mişcarea de secesiune şi integrare în Rusia a fost provocata de autorităţile ruse, sub acoperirea unei intervenţii militare”, au declarat oficialii europeni.

Răspunsul Moscovei nu a întârziat să apară, astfel, şeful delegaţiei ruse din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Aleksei Puşkov, a precizat că Rusia nu îşi va schimba politica externă doar în urma adoptării unor rezoluţii din partea APCE.

„Încălcarea dreptului internaţional face parte din politica interaţională, iar de rezoluţii s-au ocupat doar 30 de state care fac parte din această organizaţie - APCE. Faptul că ei ne-au îndemnat la ceva şi au adoptat o rezoluţie, asta nu înseamnă ca politica externă a Rusiei se va schimba”, a declarat Aleksei Puşkov.

Oficialul rus a mai adăugat că statele care au prezentat şi adoptat o astfel de rezoluţie îşi arată solidaritatea faţă de partidele rasiste.

„Cei care au venit ilegal la putere sunt nişte persoane care promovează o ideologie nazistă. Ameninţările nu vin din partea Rusiei”, a mai spus Aleksei Puşkov.


Citeşte şi:

INFOGRAFIE Estul Ucrainei trage spre Rusia

Separatiştii au anunţat formarea unui „Guvern provizoriu al Republicii Donbas“. Moscova a avertizat autorităţile de la Kiev să nu intervină, pentru că există riscul unui război civil.

Comisia Europeană va crea un „Grup de sprijin” pentru autorităţile de la Kiev

Comisia European îşi propune să creeze în scurt timp un „Grup de sprijin” pentru Ucraina, în vederea coordonării acţiunilor de ajutor financiar la adresa autorităţilor din Kiev, relatează AFP.

NATO avertizează Rusia: „O viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o greşeală istorică”

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat, marţi, Rusia că o viitoare intervenţie în Ucraina ar fi o „greşeală istorică”, cu repercusiuni grave, informează BBC.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite