Creşterea pensiilor cu 40% şi mărirea salariilor profesorilor, impuse de PSD, au fost declarate neconstituţionale
0Curtea Constituţională (CCR) a admis în şedinţa de miercuri sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, mai exact la acele articole care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie şi a salariilor cadrelor didactice.
Curtea a constatat că modalitatea prin care fosta majoritate PSD a legiferat aceste majorări încalcă Constituţia.
La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.
„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul în sesizare.
Curtea a îmbrăţişat acest ultim argument. Cronologic, lucrurile s-au petrecut în felul următor:
- Fosta majoritate PSD a impus, în pofida proiectului elaborat de Guvernul Orban, ca prin legea bugetului să se majorize punctul de pensie cu 40% şi să se mărească salariile profesorilor de la 1 septembrie 2020.
- Guvernul a emis ulterior o ordonanţă de urgenţă în care a modificat cele două articole: punctul de pensie se majorează doar cu 14%, iar salariile profesorilor se majorează de la 1 septembrie 2021.
- Ordonanţa a ajusn în Parlament, unde tot fodta majoritate PSD a abrogat articolele introduce de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă, dar nu a pus nimic în loc.
Or conform normelor de tehnică legislativă, abrogarea unui articol de modificare sau de abrogare a unui articol initial nu atrage automat repunerea în vigoare a articolului initial. Curtea a constatat că modalitatea defectuoasă de legiferare ar fi creat un vid legislative şi a declarant neconstituţionale articolele impuse de PSD.
Oricum, decizia CCR nu are efecte practice: legea se întoarce la Parlament, însă acum acolo e o altă majoritate parlamentară, rezultată în urma alegerilor din decembrie anul trecut.