Costel Alexe, aviz negativ în comisiile parlamentare: Cele mai mari hoţii de păduri în ultimii 2 ani au fost în Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costel Alexe, propus ministru al Mediului în guvernul Orban 2, este audiat în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.  El a spus, printre altele, că nu s-a pus nici măcar o secundă problema să desfiinţării gărzilor forestiere.

UPDATE Ministrul propus pentru Mediu, Costel Alexe, a primit azi aviz negativ în Comisiile de mediu din Parlament. Alexe este al doilea ministru din guvernul Orban 2 respins, după Florin Cîţu. 15 parlamentari l-au susţinut pe Alexe, în timp ce 17 au votat împotrivă. A existat şi o abţinere.La învestirea Guvernului Orban 1 Costel Alexe a primit vot favorabil în comisie. 

             *************************************

PSD îl acuză de aroganţă pe Alexe şi îl întreabă dacă are vreun interes cu privire la administratorul juridic al Complexului energetic Hunedoara.

Costel Alexe: Doamna Pană, luaţi un marker şi notaţi. PSD şi-a pierdut orice credibilitate în faţa românilor în privinţa stopării tăierilor ilegale de păduri.

O invit pe dna Pană să mergem împreună la STS să vedem de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns cu SUMAL-ul.

Să vină un ministru să spună că am desfiinţat ceva ce nu a fost niciodată înfiinţat înseamnă că aţi trecut degeaba prin acel minister.

Nu s-a produs nicio modificare a gărzilor forestiere.

Doamna Pană, notaţi, tot ce am spus eu putea fi considerat un discurs, dar când vine Comisia Europeană cu infringement pe aceşti trei ani nu putea exista un audit mai clar.

Doina Pană (PSD): Nu aveţi ce căuta la audieri, pentru că aţi demonstrat că sunteţi populist, demagog şi un real pericol pentru România. Nu puteţi spune nimic rău de PSD legat de păduri. Dacă aveţi critici faţă de dl Deneş, faceţi plângere la parchet.

Operaţionalizarea SUMAL-ului şi Radarul sunt din 2014. Cel puţin 10 măsuri le-a luat PSD pentru a reduce tăierile ilegale.

Aţi desfiinţat Garda forestieră, direcţiile de mediu.

Costel Alexe: Odată cu operaţionalizarea SUMAL-ului vom avea toate pădurile din România care au amenajamente silvice transparentizate.

La managementului deşeurilor încercăm să corectăm măcelărirea care a avut loc prin ordonanţa 74.

S-a bătut joc de 10 milioane de euro de către fosta conducere social-democrată, astfel încât avem un proiect pe bani europeni pe care riscăm să-i dăm înapoi pe INSPIRE.

Conform g4media.ro, prezentarea iniţială a lui Costel Alexea atins mai multe puncte:

- Guvernele anterioare au mimat mai mult interesul faţă de mediu decât au făcut. Am găsit 12 proceduri de infringement, multe de preinfringement şi foarte multe scrisori. Aproape în fiecare domeniu aveam cel puţin o procedură de infringement. Săptămâna trecută a venit şi a 13-a procedură.

Dacă vrem să rezolvăm problemele, indiferent de culoarea politică va trebui să avem o colaborare foarte bună cu Comisia Europeană.

- Din noiembrie 2016 a început corespondenţa cu CE pentru păduri. Comisia Europeană, în aceşti 3 ani,şi-a pierdut răbdarea faţă de Executivul de la Bucureşti. Indiferent cine va forma Guvernul, va trebui să fim mai credibili în faţa Comisiei Europene.

- Nu s-a pus nici măcar o secundă problema să desfiinţăm gărzile forestiere sau să le luăm din atribuţii.

Cele mai mari hoţii de păduri au fost în ultimii doi ani, după cum spun rapoartele Gărzii forestiere: Maramureş – 110 mii metri cubi, Bistriţa Năsăud – peste 30 mii metri cubi, Sibiu – peste 20 mii de metri cubi. Se taie mult şi în Cluj, Caraş Severin şi Neamţ.

- După dna Doina Pană, un ministru bun, acest minister a fost condus de cel mai slab ministru – dl Deneş. Nu am găsit nicio măsură bună pe care să o fi luat. Tăierile ilegale în judeţul Bistriţa Năsăud, din care era ministrul, au crescut cu 24%.

- Vrem să facem cea mai amplă campanie de împăduriri din România.

- Aş vrea să ne asumăm împreună modificările la Codul silvic, pentru a avea o lege care să pedepsească şi transportul ilegal, şi tăierile fără aviz. De ce să fie o iniţiativă a PNL, când putem să ne-o asumăm cu toţii ca iniţiatori? Vreau să avem consens. Vom avea echipe mixte tot mai numeroase formate din personal silvic şi de la Ministerul de Interne.

- Calitatea aerului: multe date au fost ţinute la secret. Avem depăşiri în mai toată ţară, mai ales pe principalele artere de circulaţie, iar reprezentanţii Gărzii de mediu nu au făcut nicio verificare.

Cum e posibil să primeşti comunicare de la CE că ai 23.000 de decese din cauza poluării pe an şi nimeni să nu vorbească despre asta? Vom face un program prin care românii să îşi poată achiziţiona maşini mult mai prietenoase cu mediul. Investim în infrastructura verde de staţii de încărcare.

- Legea vânătorii: Facem recensământul populaţiilor de urşi din România.

- Colectarea deşeurilor: Situaţia este mult mai gravă decât în celelalte domenii. În Capitală gradul de colectare separată şi de reciclare este de doar 8%. Nu pot să-mi explic, nici cei de la Comisie, cum reuşim să aducem atât de multe resurse la groapa de gunoi, în loc să le reciclăm. Depozitele de deşeuri au atins de mult 75% gradul de umplere. Primăria Capitalei tratează acest subiect la diverse.

CE nu va finanţa nici modernizarea depozitelor de gunoaie, nici construirea altora, pentru că filozofia la Comisie este reciclarea, 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite