Coronavirusul turează spre maximum sistemul medical militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul ROL 2 are toate dotările necesare pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu COVID-19
Spitalul ROL 2 are toate dotările necesare pentru tratarea bolnavilor infectaţi cu COVID-19

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a montat deja 20 de formaţiuni medicale de campanie în toată ţara, iar surse militare susţin că nu este exclus ca, la cererea autorităţilor care gestionează epidemia cu coronavirus, această campanie să continue.

În general este vorba de centre de triaj epidemiologic avansat care au fost montate în spitale civile şi militare situate în mai toate colţurile ţării, dar şi de un complex spital de campanie cu standard NATO ROL 2. Acesta este pus la punct de specialiştii militari în incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni. Deşi este o formaţiune medicală de campanie, spitalul ROL 2 este conectat la toate facilităţile şi va avea în compunere corturi medicale şi containere care cuprind, printre altele, unităţi de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare. Structura urmează să devină operaţională, din punct de vedere administrativ, în cursul zilei de duminică, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare şi acreditare. Formaţiunea medicală va funcţiona ca o entitate medicală adaptată patologiei infecţioase pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectare cu COVID-19. Capacitatea iniţială a spitalului este de 40 de paturi, dar aceasta poate fi extinsă la 200 de locuri.  

Activat şi la alerta de Ebola

În normele NATO, spitalele militare sunt clasificate ROL 1-2-3-4, unde ROL 4 este cel mai înalt grad de dotare. „Spitalul ROL 2 are o echipă medicală de multiple specialităţi şi în caz de necesitate îl putem disloca oriunde, atât pe teritoriul naţional cât şi în afara teritoriului naţional”, declara cu ceva timp în urmă colonel Gabriel Cojocaru, directorul adjunct  al Spitalului Militar Aristide Serfioti.

Formaţiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcţionat ca secţie externă de boli infecţioase la combaterea virusului Ebola şi a fost parte componentă a exerciţiilor NATO „Saber Guardian 19” şi „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exerciţiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianţa Nord-Atlantică, care s-au desfăşurat anul trecut în România.

Spitale ROL 1 şi locuri la izolare în unităţile medicale militare

Surse militare au declarat pentru „Adevărul” că, dacă situaţia o cere, Armata Română poate monta în orice moment şi în orice punct din ţară un număr neprecizat, dar important de facilităţi militare cu standard ROL 1. Este vorba de spitale în care se vor putea face stablizarea şi trierea bolnavilor. În concepţia militarilor, fiind conceput să fie plasat în proximitatea zonelor în care se poată luptele, cu o dotare tehnică medie, funcţia principală a unui spital de tip ROL 1 este cea de triere a răniţilor, cei mai grav fiind trimişi, după stabilizare, către spitale ROL 2. 

Pe de altă parte, trebuie spus că MApN are nouă unităţi medicale clasice în toată ţara şi, dacă situaţia o va cere, acestea vor putea elibera spaţii largi pentru tratarea cetăţenilor infectaţi cu COVID-19. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a cerut deja verificarea şi pregătirea respectivelor spitale pentru a fi în măsură, la nevoie, să izoleze un număr important de paturi, pentru tratarea eventualelor cazuri de COVID-19. 

Transportul pacienţilor şi distribuirea medicamentelor

Pe de altă parte, Armata Română va pune la dispoziţia autorităţilor ambulanţe, elicoptere, avioane, pentru transportul bolnavilor pe teritoriul ţării, în cazul în care se solicită acest lucru. Deja Forţele Aeriene au efectuat câteva zboruri pentru repatrierea unor români suspecţi de coronavirus. În plus, militarii vor fi angrenaţi în operaţiunile de distribuire a medicamentelor, apei, hranei şi obiectelor de igienă persoanelor care sunt în carantină sau autoizolare, dacă autorităţile sanitare ajung sufocate de numărul mare de cazuri. În fine, în situaţii excepţionale, în cazul în care reprezentanţii MAI vor avea multe misiuni ce au legătură cu COVID-19, militarii ar putea prelua de la aceştia paza unor obiective importante.  În plus, tot în situaţii extreme, punctual, s-ar putea decide ca militarii să se ocupe  şi de controlul în trafic sau de menţinerea ordinii publice.

Se lucrează sub coordonarea MAI

Toate misiunile legate de combaterea coronavirusului sunt coordonate de responsabilii din Ministerul Afacerilor Interne, iar  MApN are numai un rol de suport. „La cererea autorităţilor centrale sau locale putem furniza diverse echipamente, tehnică sau personal. Există nişte planuri prestabilite la nivel local, dar şi central, pentru o astfel de intervenţie majoră”, au precizat sursele militare consultate de „Adevărul”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite