Contul de mail al şefului SRI a fost spart de hackerul care a dezvăluit idila dintre Colin Powell şi Corina Creţu. Maior: „Micul Guccifer va fi prins“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guccifer a reuşit să-l enerveze pe şeful SRI, George Maior FOTO Marian Vilău
Guccifer a reuşit să-l enerveze pe şeful SRI, George Maior FOTO Marian Vilău

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, face parte din cele mai noi victime ale cunoscutului hacker, Guccifer, specializat în spargerea căsuţelor de email ale politicienilor din întreaga lume. Potrivit ultimelor informaţii, şefului SRI i-a fost accesat abuziv contul Yahoo de mail şi i s-a schimbat parola de acces.

Purtătorul de cuvânt al SRI a confirmat pentru „Adevărul" faptul că a fost spart contul de email al directorului Serviciului Român de Informaţii. „Putem confirma că a fost spart un cont de email privat al domnului Maior. Este vorba despre un cont Yahoo, utilizat doar în chestiuni academice şi gestionat de un asistent al domnului director", a declarat Sorin Sava, purtător de cuvânt. Acesta a adăugat că este vorba despre un cont vechi, utilizat doar în scopuri academice, acesta fiind şi profesor universitar.

Şeful SRI a comentat şi el situaţia, prin intermediul biroului de presă. „Micul Guccifer va fi prins şi va fi judecat după legile în vigoare", a declarat Maior.

Guccifer este pseudonimul unui hacker care şi-a câştigat faima prin adresele de email ale unor personalităţi politice din Statele Unite pe care le-a spart de-a lungul ultimului ani. Hackerul a accesat corespondenţe de mail, liste de contacte, înregistrări telefonice, fotografii personale, documente financiare şi date bancare.  

Cea mai nouă serie de victime ale lui Guccifer include oameni din industria divertismentului, diplomaţi, afacerişti, oficiali guvernamentali şi militari, jurnalişti şi politicieni. Majoritatea personalităţilor nu bănuia că adresele de email fuseseră sparte, însă în unele cazuri Guccifer îşi „anunţă“ victimele prin mesaje triviale. 

Din puţinele declaraţii ale hackerului pentru publicaţii precum Smoking Gun, metoda lui nu pare a fi foarte elaborată: Guccifer desluşeşte întrebările de securitate din conturile de email şi schimbă ulterior parolele utilizatorilor. Unii utilizatori sunt notificaţi de companiile de internet, în cazul în care au oferit o căsuţă de email alternativă, despre schimbare parolei.

Numele lui George Maior apare alături de comedianul Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife şi John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU. 

Idila dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat din timpul administraţiei Bush, Colin Powell, a ieşit la iveală după ce Guccifer a postat, pe contul său de Facebook, corespondenţa dintre cei doi. Experienţele de până acum ale hackerului sugerează, însă, că acesta nu ar fi urmărit discreditarea Corinei Creţu, ci pe aceea a lui Powell, care a mai fost ţinta sa şi în alte rânduri. De asemenea, Guccifer a compromis, în trecut, şi corespondenţa altor personalităţi politice ale lumii.

Prima „lovitură“ a lui Guccifer i-a vizat pe fostul preşedinte american George W.Bush şi pe membrii familiei sale. În luna februarie, o parte din corespondenţa electronică a acestora a fost dată publicităţii, alături de o listă confidenţială de adrese, numere de telefon, fotografii personale. Printre conturile care au fost sparte se numără şi cel al surorii lui George Bush Jr., Dorothy Bush Koch.


Citeşte şi:

Ai fost afectat de atacul hackerilor asupra Yahoo? Cum te poţi proteja şi de ce ţinta au fost utilizatorii din Europa de Est

Utilizatorii Yahoo! din România se regăsesc pe lista celor mai afectaţi din cauza unor hackeri care au atacat serviciile companiei. BitDefender informează cu privire la acest atac, cum funcţionează strategia atacatorilor, dar şi cum te poţi proteja.

Cotidianul american „The New York Times”, victima unui dublu atac cibernetic al unui grup de hackeri sirieni

Pagina de internet şi de Twitter a cotidianului american „The New York Times” a fost atacată marţi de hackeri, fiind al doilea incident de acest fel în aceeaşi lună. Un grup sirian cunoscut drept „Armata Electronică Siriană”, loial preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cibernetic.

Baza de date Schengen, compromisă de hackeri

Fondatorul site-ului Pirate Bay este suspectat de atacarea unor servere ale poliţiei daneze, unde se aflau inclusiv date din Sistemul Informaţional Schengen, anunţă Associated Press. Poliţia daneză a precizat că, alături de suedezul Gottfrid Svartholm Warg, fondator al Pirate Bay, mai există şi un suspect danez.

Informaţiile care te ajută să înţelegi mai bine cel mare atac cibernetic din istorie

Specialiştii în securitate au raportat, miercuri, că o grupare de hackeri a pus la cale cel mai mare atac cibernetic. Atacul este considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie: cum au reuşit hackerii să lovească sub centură internetul din Europa

Un atac cibernetic de proporţii a fost raportat ieri în Europa, fiind considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale. Detaliile asupra atacului încep să apară.

O hartă interactivă îţi arată câmpul de luptă al războiului cibernetic

Planeta se află în mijlocul unui război cibernetic. Atacurile informatice nu mai vin numai din camerele întunecate ale hackerilor, ci şi din clădirile guvernamentale. Internauţii pot observa aceste atacuri în timp ce se întâmplă.

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de care vorbeşte SRI?

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de la finalul lunii februarie când şi România a fost atacată? Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat că atacul a avut chiar un impact mai mare decât cel al Red October.

SRI: „Octombrie Roşu“, cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani

"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, afirmă purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

DOCUMENT Uniunea Europeană ia măsuri de protecţie împotriva hackerilor. Noua strategie de securitate cibernetică

Comisia Europeană a anunţat o nouă strategie de securitate cibernetică. Măsura vine ca urmare a creşterii numărului de atacuri informatice, potrivit jurnaliştilor TechCrunch.

Hackerii români i-au disperat pe americani

FBI a deschis de 12 ani la Bucureşti o filială pentru a combate infracţionalitatea informatică din ţara noastră, care îi afectează în mod direct pe cetăţenii americani. De atunci, atacurile date de hackerii români la coturile americanilor nu au scăzut. Dimpotrivă, au creat prejudicii de milioane de dolari.

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite