Companiile românești de armament pot accesa fonduri UE. „Ratarea acestui program poate fi interpretată ca trădare de țară”

0
Publicat:

Pe fondul războiului din Ucraina și în contextul general al crizelor de muniții, companiile românești din industria de armament pot beneficia de finanțare europeană prin programul EDF 2023.

Firmele românești de armament pot accesa fonduri europene FOTO Arhivă
Firmele românești de armament pot accesa fonduri europene FOTO Arhivă

Proiectele de finanțare pot fi depuse până în luna noiembrie. În cazul în care proiectul este acceptat într-un program cu finanțare europeană, companiile românești de profil vor putea fi incluse într-un consorțiu de firme la nivel UE. Reamintim că, în primăvara acestui an, UE a angajat 2 miliarde de euro pentru a sprijini achizițiile comune de muniție (în special lovituri de artilerie cu calibrul de 155 mm) și rachete de la operatori economici stabiliți din UE sau în Norvegia, acestea fiind necesare aprovizionării Ucrainei. Iar piața de profil este foarte profitabilă. Astfel, înainte de războiul din Ucraina, un obuz de 155 mm costa între 1.000 și 1.300 de euro pe unitate, iar în prezent preţul unui astfel de proiectil este de 4.000 de euro şi creşte în continuare.

Trădare de țară

Analistul militar Aurel Cazacu susține că statul trebuie să sprijine companiile din industria de apărare ca să nu piardă această oportunitate. „Este necesară o mobilizare generală la toate nivelurile. Concret, factorul politic trebuie să nu stea cu mâinile încrucișate, iar responsabilii din mediul industrial, fie că sunt de stat sau privați, sunt obligați să-și mobilizeze specialiștii pentru a realiza planurile de accesare a programului. Pot spune că ratarea acestui program poate fi interpretată ca trădare de țară, având în vedere că vorbim de fabricarea munițiilor care sunt atât de căutate acum la nivel mondial, nu numai zonal. Din câte știu, ROMARM va lua parte cu siguranță la acest program, dar există și o serie de companii private din România care sunt interesate să aplice. Oricum, partenerii americani, europeni și din Israel sunt interesați să ne dezvoltăm industria de muniții de toate calibrele“, a precizat expertul.

Ucraina folosește 3.000 de obuze pe zi

SUA și Europa fac eforturi să furnizeze Ucrainei cantitatea mare de muniție de care va avea nevoie pentru o contraofensivă prelungită împotriva Rusiei, iar oficialii occidentali se grăbesc să intensifice producția pentru a evita lipsurile pe câmpul de luptă care ar putea împiedica progresul Ucrainei.

Oficialii americani au subliniat pentru CNN că există un anumit nivel de muniție în stocuri, în esență o rezervă de urgență, de care armata nu este dispusă însă să se despartă. Nivelurile acestor stocuri sunt clasificate, dar oficialii spun că SUA s-au apropiat de această linie roșie, deoarece au continuat să furnizeze Ucrainei muniție de 155 mm, standardul NATO folosit pentru obuziere.

În prezent, Ucraina folosește între 2.000 și 3.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva forțelor ruse, chiar dacă propriile stocuri au fost într-un declin constant. Mai multă muniție a fost folosită înainte de începerea contraofensivei, deoarece Ucraina a efectuat operațiuni de modelare pentru a se pregăti să avanseze spre pozițiile rusești.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite