Comisia de la Veneţia, aviz cu privire la desfiinţarea SIIJ: Legea a fost adoptată în grabă. DNA şi DIICOT să ancheteze infracţiunile comise de magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Comisia de la Veneţia recomandă ca DNA şi DIICOT să ancheteze infracţiunile comise de magistraţi şi regretă că proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale a fost adoptat în grabă, potrivit unui document al forului, intrat în posesia „Adevărul”.

Comisia de la Veneţia a transmis, potrivit documentului obţinut de „Adevărul”, că regretă graba cu care legea desfiinţării SIIJ a fost promulgată, pentru că a fost adoptată înainte de avizul Comisiei. 

„Comisia de la Veneţia regretă graba cu care a fost adoptată această lege: va însemna că orice îmbunătăţire a legii pe care o poate recomanda nu va fi posibilă fără modificări ulterioare ale legislaţiei în vigoare. (...) Comisia de la Veneţia rămâne neconvinsă de argumentele avansate în justificarea unei adoptări rapide a legii şi consideră că s-a pierdut o oportunitate de a o putea îmbunătăţi”, se arată în documentul citat. 

De asemenea, reprezentanţii Comisiei au atras atenţia că desfiinţarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine, ci ar trebui să însemne „mai multă eficienţă în investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor comise de judecători şi procurori”. Totodată, forul a subliniat că atribuţiile de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi ar trebui să revină DNA. 

„Este puţin probabil ca o structură de procurori nespecializaţi la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a celor ataşate curţilor de apel este o soluţie pentru a efectua investigaţii privind acuzaţiile de corupţie ale judecătorilor şi procurorilor, mai bună decât structura actualului parchet specializat DNA. (...) În consecinţă, Comisia de la Veneţia recomandă restabilirea competenţelor acestor parchete specializate de a investiga şi de a urmări penal  infracţiunile care intră în sfera lor de competenţă comise de judecători şi procurori”, mai arată Comisia de la Veneţia. 

Nu în ultimul rând, arată specialiştii Comisiei, dacă legea privind desfiinţarea SIIJ va rămâne în forma actuală, Comisia recomandă ca secţia de procurori a CSM să fie mult mai implicată în selecţia procurorilor care vor cerceta infracţiunile din justiţie, să prevadă o procedură de selecţie competitivă şi o delimitare mai clară a unora dintre criteriile pentru numirea procurorilor desemnaţi, precum şi o perioadă mai lungă de numire.

USR cere demiterea ministrului Justiţiei

Reamintim că legea a fost votată cu majoritatea parlamentarilor PSD, PNL, UDMR şi contestată de USR. Ulterior transmiterii avizului Comisiei de la Veneţia, partidul de opoziţie USR a spus că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ar trebui să fie demis sau să demisioneze. Totodată, formaţiunea a anunţat că va propune o modificare a legii privind desfiinţarea Secţiei Speciale astfel încât să fie respectate recomandările Comisiei. 

Legea privind desfiinţarea Secţiei Speciale a fost adoptată de Parlament pe data de 28 februarie, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Varianta actuală a legii nu prevede ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să se întoarcă la DNA sau la DIICOT, ci să fie investigate de procurori desemnaţi de plenul CSM, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite