Parchetul General selectează doi foşti procurori pentru proiectul AdaptJust – Justiţie accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi
0Parchetul General va selecta doi foşti procurori pentru proiectul AdaptJust – Justiţie accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi. Candidaţii selectaţi trebuie să realizeze un suport de curs şi să se ocupe de formarea profesională a mai multor procurori, judecători, avocaţi, psihologi şi specialişti în drepturile omului.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de Partener de Proiect al Fundaţiei Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în cadrul proiectului AdaptJust – justiţie accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, intenţionează să contracteze doi experţi români, având calitatea de foşti procurori, pentru a redacta un suport de curs şi a oferi formare profesională unor grupuri multidisciplinare (procurori, judecători, avocaţi, medici psihiatri, psihologi, asistenţi sociali, experţi în drepturile omului), în subiectele relevante pentru proiect”, a transmis, luni, Ministerul Public.
Potrivit sursei citate, subiectele relevante pentru proiect sunt:
- prevenirea relelor tratamente, raportării şi investigării plângerilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale sau psihosociale, private de libertate şi elaborării plângerilor la CEDO, CJUE şi Comisia Europeană;
- implementarea recomandărilor Comitetului de Miniştri, a hotărârilor CtEDO, a combaterii discriminării persoanelor cu dizabilităţi intelectuale sau psihosociale private de libertate şi a implementării mecanismului de plângeri.
Experţii vor participa în calitate de formatori în cadrul a 20 de sesiuni de formare profesională, organizate la nivel regional. Acestea se vor desfăşura pe parcursul anilor 2022 şi 2023 pe teritoriul României.
Proiectul vizează îmbunătăţirea implementării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Deciziilor Comitetului de Miniştri ai Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale private de libertate. Proiectul va creşte capacitatea magistraţilor şi a societăţii civile de a apăra drepturile persoanelor cu dizabilităţi, va pilota cinci mecanisme de protecţie şi va propune un Plan de acţiune pentru prevenirea relelor tratamente, inumane şi degradante în instituţiile în care se află persoane cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, mai transmite Ministerul Public.