Comisia de etică a Universității București: Ponta a plagiat! UPDATE Universitatea neagă: luăm decizia mâine !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    Premierul a fost găsit pentru a doua oară vinovat de plagiat            FOTO: Mediafax
Premierul a fost găsit pentru a doua oară vinovat de plagiat            FOTO: Mediafax

Comisia de Etică a Universității București a analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta și a decis că premierul a plagiat în teza sa de doctorat, relatează Realitatea TV. UPDATE: Universitatea București, neagă informația și susține că membrii Comisiei de Etică nu a luat încă o hotărâre.

Conform Realitatea TV, rapoartele întocmite de specialiștii Comisiei au relevat în unanimitate că în lucrarea premierului Victor Ponta au fost regăsite ca fiind copiate idei și pasaje cuvânt cu cuvânt.

Urmează ca rapoartele întocmite de experții din România și experții din străinătate să se regăsească într-o decizie finală, care va fi votată de Senat și va fi anunțată public, cel mai probabil într-o conferință de presă ce va avea loc mâine, mai anunță jurnaliștii.

Acesta ar fi al doilea verdict de acest gen, după cel dat de Consiliul Național de Atestare a Diplomelor, care i-a cerut oficial ministrului Educației să îi retragă lui Victor Ponta titlul de doctor.

Universitatea București (UB) spune însă că raportul prezentat de postul Realitatea TV nu aparţine Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

În acest moment, la UB se desfăşoară şedinţa Comisiei de Etică a Universităţii, şedinţă în care se discută raportul acestei echipe de experţi, mai arată reprezentanții Universității.

Lucrările nu se vor încheia astăzi, ci mâine, când Comisia va lua o hotărâre.

Decizia Comsiei va fi făcută publică în zilele următoare, deoarece urmează câţiva paşi procedurali.

Potrivit legilor în vigoare, Universitatea are dreptul să anuleze o diplomă dacă aceasta a fost emisă de una dintre facultățile sale, datorită autonomiei universitare. Diploma este emisă de Universitate, nu de Ministerul Educației, și este semnată de rector, nu de ministrul Educatiei.

Comisii diferite, verdicte diferite

Universitatea București s-a autosesizat în acest caz, iar analiza a fost făcută mai întâi de Comisia de Etică din cadrul acesteia.

"În paralel, teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizată de un număr de experți în drept. Rezultatele analizei efectuate de experții în drept vor sprijini analiza efectuată de membrii Comisiei de Etică a Universității din Bucuresti. (...) Hotărârea Comisiei de Etică a Universității din București va primi aviz de la Direcția Juridică a Universității din București, urmând ca Rectorul Universității din București să prezinte Senatului Universității din București hotărârea și raportul final al Comisiei de Etică", se precizează într-un comunicat al Universității.

La începutul acestei săptămâni, însă, a apărut în presă un comunicat al Comisiei Tehnice din cadrul Consiliului Național de Etică, care anunța că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta respectă cerințele academice din acea perioadă și "este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe cu alte teze de doctorat susținute în acea perioadă".

De asemenea, Comisia tehnică a precizat în comunicatul remis presei că există "unele deficiențe" în ceea ce privește trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă "nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale originale".

Documentul nu a fost semnat și nici anunțat oficial ca evaluare în cadrul Consiliului Național de Etică (CNE). În plus, Consiliul nu are președinte, acesta demisionând recent, împreună cu alți doi membri.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a declarat în seara apariției acestui comunicat că aceasta comisie tehnică a Consiliului Național de Etică a fost formată din specialiști în drept. Ea a spus că i se par relevante concluziile acestei comisii tehnice.

Primii care au investigat cazul Ponta au fost membrii Consiliului Naţional de Etică. Acesta a fost restructurat de ministrul interimar Liviu Pop, schimbându-i membrii cu oameni propuşi de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Şeful noului Consiliu, de la Politehnica Bucureşti, şi-a dat demisia, invocând motive de sănătate.

Cazul a trecut apoi la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), format din 15 membri, între care academicieni şi specialişti recunoscuţi internaţional. Verdictul acestora a fost plagiat copy-paste, fără indicarea sursei. Ministrul interimar Liviu Pop a desfiinţat CNATDCU într-o cursă contracronometru, astfel că verdictul a fost declarat ilegal.

Victor Ponta a obținut titlul de doctor în 2003, la Facultatea de drept a Universității București, cu lucrarea "Curtea penală internațională".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite