Claudiu Săftoiu, şantaj eşuat la adresa Consiliului de Administraţie al TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu a semnat un contract în perioada în
care era revocat din funcţie  FOTO: Adevărul
Claudiu Săftoiu a semnat un contract în perioada în care era revocat din funcţie  FOTO: Adevărul

Preşedintele televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, a încercat din nou să treacă prin Consiliul de Administraţie al TVR controversatul contract cu firma germană Prorom, recurgând la o formă voalată de şantaj. Nici de data aceasta, membrii Consiliului nu au vrut să valideze documentul.

Consiliul de Administraţie al TVR a respins, ieri, în bloc, o nouă tentativă a şefului televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, de a valida contractul cu firma germană de distribuţie Prorom. Membrii CA susţin că Săftoiu a încercat să-i şantajeze. În referatul prezentat Consiliului el a arătat că, în cazul în care contractul va fi aprobat, acesta va fi renegociat, şeful TVR recunoscând, practic, că suma de 3,7 milioane de euro, pentru achiziţionarea a 170 de filme şi seriale de la Prorom, este umflată artificial. Potrivit surselor, Claudiu Săftoiu s-a arătat extrem de nervos şi a încercat să facă presiuni.

Şefului TVR i s-a atras atenţia că faptele sale sunt de natură penală, mai ales că, la data de 1 octombrie 2012, când a fost semant contractual cu nemţii de la Prorom, Claudiu Săftoiu nu mai era preşedintele televiziunii publice, în urma unei sentinţe a Curţii Constituţionale.

„Discuţiile au fost furtunoase, pentru că se ridică mari semne de întrebare cu privire la acest contract. Pe de o parte, pentru că a fost semnat în absenţa aprobării CA şi, pe de altă parte, pentru că la acea dată Claudiu Săftoiu nu mai îndeplinea funcţia de preşedinte al TVR, în urma deciziei Curţii Constituţionale“, a declarat pentru „Adevărul“ Valentin Nicolau, membru CA.

Curtea Constituţională a decis, la 26 septembrie 2012, că hotărârea Parlamentului din 26 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTV este neconstituţională. Săftoiu a fost ulterior revalidate ca preşedinte al TVR, dar după ce el semnase contractual cu Prorom.

SĂFTOIU VREA MÂNĂ LIBERĂ LA CHELTUIELI

Consiliul de Administraţie a recurs, în final, la o soluţie de compromis. „Am hotărât înfiinţarea unei comisii formate din specialişti din TVR şi jurişti, care să analizeze toate contractele TVR aflate în derulare. Până la finalizarea documentului pe care îl va elabora această comisie, s-au suspendat negocierile cu toate firmele furnizoare de filme, deci inclusiv cu Prorom“, a mai precizat Valentin Nicolau.  Claudiu Săftoiu ne-a declarat că s-a arătat de acord cu această decizie.

Culmea, după ce a eşuat în tentativa de a valida contractul semnat doar de el, Claudiu Săftoiu a venit cu o altă propunere la fel de controversată. El a solicitat Consiliului să i se dea mână liberă la alte cheltuieli. Săftoiu a propus creşterea la 100.000 de euro a plafonului peste care orice cheltuială în TVR are nevoie de acordul Consiliului de Administraţie. Anul trecut, în urma pierderilor uriaşe constatate la TVR, Consiliul de Administraţie a stabilit ca orice contract mai mare de 25.000 de euro să fie validat în CA, pentru controlul strict al cheltuielilor. Şi această propunerea fost respinsă în bloc de Consiliul de Administraţie.

PREŢ IMENS PENTRU SERIALUL CSI

Contractul cu firma germană Prorom conţine şi livrarea către TVR a mai multor episoade din serialul CSI New York - Criminaliştii. Conform mai multor membri din Consiliul de Administraţie, TVR a achiziţionat aceste episoade la preţul de 18.000 de euro per episod. „Preţul este imens, alte televiziuni au achiziţionat CSI la preţuri mult mai mici, de 2.000-3.000 de euro, deci TVR a cumpărat cu preţuri de cel puţin şase ori mai mari“, a spus Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie.

Preţul însă a ajuns la 18.000 de euro per episod, în timp. „Există un serial, CSI, despre care Prorom spune că ar trebui prelungit. În contractul iniţial se spunea ceva despre această majorare periodică a preţului“, a explicat Radu Carp, membru CA.

Conform documentului propus de Claudiu Săftoiu spre validare în Consiliul de Administraţie, în cazul unor litigii, acestea se vor judeca după legile germane. „Acest acord este întocmit în concordanţă cu legile germane, iar instanţa competentă pentru soluţionarea eventualelor litigii va fi exclusiv instanţa din München„, se arată în documentul semnat anul trecut de preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite