Săftoiu insistă să „legalizeze“ tunul de 3,7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu vrea musai aprobarea contractului cu Prorom de către Consiliul de Administraţie
Claudiu Săftoiu vrea musai aprobarea contractului cu Prorom de către Consiliul de Administraţie

Contractul TVR cu firma germană de distribuţie Prorom va fi discutat din nou în şedinţa Consiliului de Administraţie al TVR, acolo unde membrii consiliului vor cere istoricul relaţiilor comerciale cu această firmă

Documentul prin care TVR ar urma să achite 3,7 milioane de euro pentru filme şi seriale, semnat anul trecut de Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, cu firma germană Prorom, va ajunge din nou în mapele membrilor Consiliului de Administraţie al televiziunii publice. Precontractul în valoare de 3,7 milioane de euro, aşa cum este denumit de Claudiu Săftoiu, a fost încheiat pe 1 octombrie 2012 şi se referă la achiziţionarea a 170 de filme şi seriale. Până acum, membrii consiliului au refuzat să valideze actul, pe care îl consideră drept un contract, şi nu precontract, încheiat fără acordul Consiliului de Administraţie.

„E o chestiune foarte complicată. Şi se va discuta şi joi la următoarea şedinţă. Este un contract foarte complex, moştenit de mai mulţi ani şi încă nu avem toate datele să putem analiza contractul respectiv“, a declarat Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie. Acesta nu este convins că acest contract putea fi încheiat fără o licitaţie în acest sens. „Încă se discută dacă trebuia sau nu să se organizeze licitaţie pentru acest nou contract cu Prorom. Urmează să vedem care e toată istoria acestei relaţii cu Prorom“, a mai spus acesta.

De ce refuză CA aprobarea actului

În legătură cu acest contract, mult mai tranşantă a fost Ada Meseşan, şi ea membră în Consiliul de Administraţie al TVR. „Conform legii, trebuia să fie făcută licitaţie. Aici Claudiu Săftoiu va trebui să răspundă. Atât eu, cât şi alţi colegi am spus că are caracter penal. Iar dacă votăm şi semnăm şi noi, răspundem şi noi“, a declarat în urmă cu două zile Ada Meseşan.

Fostul preşedinte al TVR Valentin Nicolau este de părere că Săftoiu a angajat instituţia la plata unei sume enorme fără să fi consultat Consiliul de Administraţie, aşa cum prevăd normele interne. „Lucrurile sunt foarte grave. Nu are voie să semneze aşa ceva. Orice angajare de plată mai mare de o anumită sumă se face numai cu aprobarea expresă a Consiliului de Administraţie al TVR, conform regulamentelor de ordine interioară. Nu înţeleg de ce pentru a plăti datoria veche trebuia încheiat un nou contract cu Prorom“, a spus Nicolau.

Preţ imens pentru serialul CSI

Contractul cu firma germană Prorom conţine şi livrarea către TVR a mai multor episoade din serialul CSI New York - Criminaliştii. Conform mai multor membri din Consiliul de Administraţie, TVR a achiziţionat aceste episoade la preţul de 18.000 de euro per episod. „Preţul este imens, alte televiziuni au achiziţio-
nat CSI la preţuri mult mai mici, de 2.000-3.000 de euro, deci TVR a cumpărat cu preţuri de cel puţin şase ori mai mari“, a spus Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie. Preţul însă a ajuns la 18.000 de euro per episod în timp. „Există un serial, CSI, despre care Prorom spune că ar trebui prelungit. În contractul iniţial se spunea ceva despre această majorare periodică a preţului“, a explicat Radu Carp.

Comisie pentru a purica toate contractele

Tot la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie se va discuta şi cererea lui Radu Carp de a se înfiinţa o comisie internă care să analizeze toate contractele încheiate în ultimii ani de TVR. „Am cerut ca în următoarea şedinţă de Consiliu de Administraţie să vedem tot istoricul contractelor cu Prorom. Contractul iniţial este din anul 2000 practic. E de mult şi nu ştim ce s-a adăugat prin acte adiţionale până în ziua de azi. Sper să clarificăm joi cât de cât. E o chestiune foarte complexă. Am cerut o comisie internă care să analizeze nu doar Prorom, ci şi alte contracte cu licenţe“, a detaliat Radu Carp.

Litigiile cu Prorom, soluţionate la München

Conform documentului propus de Claudiu Săftoiu spre validare în Consiliul de Administraţie, în cazul unor litigii, acestea se vor judeca după legile germane. „Acest acord este întocmit în concordanţă cu legile germane, iar instanţa competentă pentru soluţionarea eventualelor litigii va fi exclusiv instanţa din München“, se arată în documentul semnat anul trecut de preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite