Cine e românul Bambaloi, condamnat în SUA la ani grei de închisoare pentru clonare de carduri. „Motivația lor era lăcomia”

0
Publicat:

Alexandru Bambaloi, un român de 30 de ani, stabilit în SUA, a fost condamnat la 10 ani de închisoare și 10 ani de supraveghere într-un dosar de clonare de carduri. În același dosar a fost condamnat la cinci ani de închisoare și 11 ani de supraveghere și un alt român, Robert Miclescu (23 de ani).

Alexandru Bambaloi a fost condamnat în SUA FOTO www.buttecounty.net
Alexandru Bambaloi a fost condamnat în SUA FOTO www.buttecounty.net

Ancheta în cazul Miclescu și Bambaloi a fost deschisă în iulie 2022, când poliția din orașul Chico (California) a fost sesizată că la unul dintre aparatele de plată ale magazinului Walmart a fost descoperit un dispozitiv de clonare a cardurilor.

Potrivit procurorului american Mike Ramsey „dispozitivul a fost proiectat să arate identic cu unul real”, iar prin această metodă, erau furate datele cardurilor și codurile PIN. În urma descoperirii a fost declanșată o anchetă, iar în urma investigațiilor au fot identificați doi suspecți care vizau mai multe magazine Walmart.

„Detectivii au putut să-i identifice pe cei doi bărbați ca fiind Robert Miclescu, 23 de ani, și Alexandru Bambaloi, 30 de ani, ambii cetățeni români care locuiesc în Vallejo”, arată autoritățile americane. După arestare, Miclescu a pledat vinovat și a primit cinci ani de închisoare și 11 ani de supraveghere.

Bambaloi nu a recunoscut acuzațiile, susținându-și nevinovția. Apărarea lui Bambaloi a fost că nu era în Chico la data ampalsării dispozitivelor de clonare a cardurilor. Anchetatorii americani au prezentat, însă, dovezi care l-au legat pe Bambaloi de fapte.

Potrivit autorităților americane, la percheziția din casa lui Bambaloi, a fost găsită suma de 13.000 de dolari ascunsă într-o magazie, dar și două carduri clonate. În plus, ancheatorii l-au putut lega pe Bambaloi de o mașină folosită în timpul operațiunilor de „skimming”.

În urma procesului, Bambaloi și Miclescu au fost găsiți vinovați pentru clonarea a peste 4.000 de carduri. La începutul lunii ianurie 2024, când Bambaloi s-a prezentat în fața instanței pentru aflarea sentinței, judecătorul Kristen Lucena „a remarcat nivelul de sofisticare penală arătat de Bambaloi și Miclescu, precum și numărul victimelor implicate”.

Judecătorul Lucena a explicat, că în acest caz este necesară o pedeapsă semnificativă „întrucât Bambaloi și Miclescu îi vizaseră pe unii dintre cei mai mulți membri nevoiași și vulnerabili ai societății – cei care depind de beneficiile statului – și că motivația lor era lăcomia”.

Potivit procurorului Ramsey, care a obținut condamnarea lui Bambaloi, în ultimul an, a existat „o creștere considerabilă” a numărului de cazuri de fraude bancare. Ramsey a explicat că acțiunile de „skimming” au legatură cu criminalitatea organizată internațională, ceea ce face dificilă detectarea și urmărirea penală. Totuși, biroul pe care îl conduce a reușit să prindă mai mulți infractori, printre care și Alexandru Bambaloi.

Cazul Bambaloi a ajuns până în Camera Deputaților

Lămuriri despre situația lui Alexandru Bambaloi i-a cerut Ministerului Afacerilor Externe și deputatul PNL Dolj Nicolae Giugea. Într-o interpelare transmisă ministrului Luminița Odobescu, deputatul Giugea arată că la biroul său parlamentar ajung zeci de petiții și sesizări, iar una dintre ele este „din partea domnului Ilie Bambaloi (tată), care solicit informații despre fiul său, domnul Alexandru Bambaloi, ultimele informații pe care le deține fiind că acesta se află în arest în Statele Unite ale Americii”.

„Așadar, având în vedere canalele de comunicare de care dispune Ministerul Afacerilor Externe, petentul soliciă informații despre situația fiului său (în stare de libertate sau arest) și asupra stării de sănătate a acestuia”, se arată în interpelarea deputatului Nicolae Giugea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite