Chirurgul Şerban Brădişteanu, care l-a internat pe Adrian Năstase, a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit DNA, Adrian Năstase nu necesita internare
Potrivit DNA, Adrian Năstase nu necesita internare

Medicul Şerban Brădişteanu a fost trimis în judecată, joi,  pentru favorizarea lui fostului premier Adrian Năstase. Procurorii declară că medicul l-ar fi ţinut internat la spital pe Năstase chiar dacă starea medicală a acestuia nu o cerea.

Şerban Brădişteanu este acuzat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că l-ar fi ţinut mai multe zile în spital pe Adrian Năstase şi că a preluat controlul asupra acestuia. Anchetatorii mai cred că medicul a acţionat în această manieră pentru ca pacientul să nu ajungă la Penitenciarul Jilava.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BRĂDIŞTEANU ŞERBAN ALEXANDRU, medic şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie şi prevăzută în Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

"La data de 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători a pronunţat prin decizie definitivă condamnarea inculpatului Adrian Năstase la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi, în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a persoanei condamnate Adrian Năstase. În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian. Concret, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio vasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în cadrul acestei secţii iar primele intervenţii medicale au fost realizate de către un alt medic dintr-o altă secţie. În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardio – vasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic. De asemenea, inculpatul a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă persoana condamnată poate fi încarcerată. Toate acestea au avut drept consecinţă prelungirea internării în spital şi amânarea momentului transferului la o unitate de detenţie, situaţie care a impus reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti să facă demersuri legale suplimentare pentru clarificarea îndeplinirii condiţiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucureşti, ca instanţă de executare, a stabilit că situaţia persoanei condamnate Năstase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti nu împiedică cu nimic punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat în aceeaşi zi".

Cu privire la ofiţerii de poliţie judiciară Gheorghe Dumitru, adjunct al directorului D.G.P.M.B., Costea Nicolae şi Apostol Marian, ofiţeri în cadrul Serviciului de investigaţii criminale din cadrul D.G.P.M.B., procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a acestora pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului întrucât, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că aceştia nu au favorizat persoana condamnată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite