Chinezoaicele din Bacău aşteaptă ajutor de la Beijing
0Cusătoresele asiatice au protestat duminică, nemulţumite de salariu şi condiţiile de muncă Muncitoarele chinezoaice de la o fabrică de confecţii din Bacău au intrat în grevă şi
Cusătoresele asiatice au protestat duminică, nemulţumite de salariu şi condiţiile de muncă
Muncitoarele chinezoaice de la o fabrică de confecţii din Bacău au intrat în grevă şi l-au atacat cu furculiţele pe directorul fabricii. Acesta susţine că atacul a fost provocat de reprezentantul firmei de intermediere, nemulţumit de faptul că societatea băcăuană va rezilia contractul şi va apela la altă firmă pentru aducerea de muncitori din China.
Duminică, la prânz, cele 350 de muncitoare care lucrează în Bacău au intrat în grevă. Scandalul a început, de fapt, de săptămâna trecută, când ele au refuzat să lucreze şi au condiţionat venirea la muncă de semnarea unui acord prin care conducerea fabricii se obliga să le garanteze un salariu de 350 de dolari pe lună, masă, casă şi recuperarea sumei date "la negru", fără acte, firmei de intermediere din China. Sâmbătă, directorul Sorin Nicolescu a semnat (de fapt, şi-a pus amprenta pe fiecare declaraţie în parte, după cum au solicitat chinezii) un nou angajament prin care le satisfăcea aceste revendicări. Sumele pe care chinezii pretind că le-au dat intermediarului fără chitanţă variază între 2.500 şi 5.000 de dolari, iar directorul susţine că urma să dea în judecată intermediarul chinez.
Directorul fabricii, ameninţat cu furculiţele
Doar o sută de muncitori din cei 350 au fost de acord să semneze. Duminică, numai 15 muncitoare s-au prezentat la lucru. Când Nicolescu i-a cerut explicaţii reprezentantului firmei, lucrătorii au intrat peste el în birou. Muncitoarele se întorceau de la cantină, aşa că aveau în mâini furculiţe, fapt care l-a făcut pe director să considere că viaţa i-a fost pusă în pericol. "Gândiţi-vă, o încăpere mică, plină de oameni, şi ei cu furculiţele în mână la câţiva centimetri de mine. Dacă tuşea unul, mă pomeneam cu o furculiţă în ochi sau în gât. Noroc că au intervenit gărzile de corp cu bastoanele. Acum s-au calmat, pentru că a fost vorba de o instigare, sunt câţiva, inclusiv reprezentantul firmei de intermediere, nemulţumiţi că vreau să renunţ la contractul cu ei", spune directorul Nicolescu. Acesta susţine că afacerea are implicaţii mult mai serioase, deoarece de la fiecare muncitor adus în România, firma de intermediere din China (al cărei nume nu l-a dezvăluit) primeşte între 2.500 şi 5.000 de dolari. "Gândiţi-vă că eu aduc forţă de muncă şi pentru alte firme, din alte domenii. Aveam cereri pentru 20.000 de oameni. Asta înseamnă că ei (n.r. - firma chineză) pot să piardă până la 100 milioane de dolari. Este mafie, dar noi avem totul legal şi îi vom da în judecată", a mai spus Sorin Nicolescu. El susţine că a intrat în legătură cu misterioasa firmă din China prin alt intemediar chinez din Italia şi că doar primii 100 de muncitori au fost de calitate. "După aia ne-au trimis muncitori tot mai proşti. Acum au venit cu certificate de cusătorese aprobate de guvernul lor, dar n-au văzut în viaţa lor o maşină de cusut, nu ştiu să lucreze nici cât ştiu eu, care-s economist. Au venit pentru altceva, pentru Europa".
Grevistele vor fi înlocuite cu alte chinezoaice
Deocamdată, directorul Nicolescu a amânat depunerea unei plângeri la poliţie, deoarece aştepta în cursul zilei de ieri sosirea unui mediator din China. Ieri, doar 20 de muncitoare începuseră lucrul într-o hală, ele fiind izolate de celelalte femei care boicotează programul. Fabrica va renunţa la circa 100 din cele 350 de muncitoare şi va continua să aducă forţă de muncă din China, dar prin altă firmă. "Eu am contactat deja alte 1.000 de muncitoare printr-o altă firmă", a declarat Sorin Nicolescu.