Cele mai mari ţepe din România: metode folosite de infractori pentru a-i păcăli pe români
0Cele mai mari ţepe din România. Infractorii sunt inventivi, mai ales atunci când vine vorba de modalităţi de a-şi umple buzunarele. Adevărul vă prezintă o serie de metode la care escrocii au apelat pentru a înşela românii.
Poliţia Română atrage atenţia cetăţenilor să nu cadă în capcanele întinse de escrocii care vor să îi înşele prin diverse tehnici de comunicare - telefonie, mms, sms, poştă electronică etc. Vă prezentăm mai jos o serie metode folosite de infractori pentru a obţine bunuri materiale de la victimele lor.
Cele mai mari ţepe din România. Metoda „Accidentul”
Una dintre cele mai răspândire metode pe care escrocii le folosesc pentru a-şi păcăli victimele este metoda „Accidentul”. Poliţiştii precizează că 90% din persoanele care comit acest tip de infracţiuni sunt deţinuţi.
Aceştia sună din închisoare, la întâmplare, de pe telefoanele mobile cu cartelă deţinută ilegal, la numere de telefon fix.
Escrocii caută să sune în jurul orelor prânzului sau seara, când, în mod normal, persoanele tinere ar trebui să fie la serviciu sau în oraş, iar şansele ca la telefon să răspundă un pensionar sunt mai mari.
De multe ori, aceştia se recomandă drept avocaţi şi anunţă persoana care răspunde la telefon că fiul sau fiica acesteia a comis un accident rutier şi este nevoie urgentă de 10.000 de lei pentru o „înţelegere” cu procurorul sau cu victima.
În cazul în care persoana sunată depune banii ceruţi în contul indicat de escroc, suma respectivă este ridicată de la bancă de un complice al acestuia.
Potrivit poliţiştilor, pentru a micşora şansele de a fi prinşi, infractorii au început să comunice victimelor conturi ale unor bănci din străinătate.
Cele mai mari ţepe din România. Metoda „Maradona”
O altă metodă folosită de escrocii români este metoda „Maradona”. Aceştia se folosesc de documente false cu ajutorul cărora pretind că sunt angajaţi ai unor instituţii publice cu atribuţii de control (poliţişti, inspectori, etc) sub pretextul verificării actelor şi a sumelor de bani deţinute. Odată ajunşi în mâna lor, banii fie sunt luaţi - invocând plata unor amenzi sau taxe ireale, fie precizând că banii sunt falşi – fie vor fi înapoiaţi după ce au luat o parte din ei.
Cele mai mari ţepe din România. Metoda „Singer”
Metoda „Singer” este folosită de infractorii care identifică persoane ce deţin maşini de cusut Singer, pe care le conving că le pot vinde la preţuri mari unor colecţionari din străinătate, cerând în schimb sume de bani pentru obţinerea unui aşa-zis certificat de autenticitate a maşinii.
În unele cazuri, escrocii le spun proprietarilor de astfel de maşini de cusut că le pot vinde cu 30.000-40.000 de euro unor colecţionari germani, însă trebuie să deţină două exemplare, astfel că unele dintre victime erau dispuse să plătească câteva mii de euro în speranţa unui profit uriaş. După ce trimiteau banii într-un anumit cont ce le era dat, aceştia nu mai primeau nicio veste de la „interlocutori”.
Cele mai mari ţepe din România. Metoda „Coletul vecinului”
Bătrânii sunt cei care cad de cele mai multe ori în această plasă. Escrocii sună la uşile persoanelor despre care ştiu că sunt singure acasă şi le spun că au un colet pentru vecinul lor, dar care nu este acasă.
După ce îi conving că este un colet important, le spun bătrânilor că trebuie să plătească o sumă importantă de bani.
De regulă, victimele îşi sună vecinii după ce plătesc banii, astfel că infractorii reuşesc să îi păcălească pe bătrâni.
Cele mai mari ţepe din România. Metoda câştigurilor
O altă metodă folosită de infractori este aceea prin sms. Mai exact, aceştia trimit mesaje scrise pe telefoanele mobile prin care anunţă posesorul numărului că a câştigat un premiu, dar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească o taxă. Victimele sunt rugate să sune la numărul de telefon indicat în mesaj pentru a afla mai multe detalii. Ca şi în celelalte situaţii, după ce transmit sumele de bani în conturile indicate, victimele nu mai pot lua legătura cu cei care i-au informat despre premii.
De cele mai multe ori, infractorii precizează fie că sunt de la o companie de telefonie, fie de la o firmă cunoscută la nivel naţional sau chiar internaţional.
Cele mai mari ţepe din România. Metoda datoriilor către stat
În noiembrie 2014, mai multe persoane au primit sms-uri prin care erau anunţate că figurează cu datorii la Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF). Victimele primeau mesajul următorul: „Prin prezenta, vă informăm că figuraţi în baza de date ANAF cu restanţe în cuantum de 178 de lei aferente anului 2013. Dacă achitaţi suma în termen de 15 zile, atunci nu vor fi calculate penalităţi. Altfel, vom fi obligaţi să trecem la executare silită”.
Ulterior, ANAF a emis un comunicat de presă prin care anunţa că aceste sms-uri nu sunt transmise de ANAF, iar cei care primesc astfel de mesaje să anunţe organele abilitate.
Cele mai mari ţepe din România. Virusul „Poliţia Română”
O altă formă de înşelăciune, care a apărut sub forma unui virus de pe internet, este cel denumit „Poliţia Română”. Acesta circulă de câţiva ani pe internet şi se afişează sub forma blocării ecranului şi afişării unui mesaj din partea Poliţiei.
De obicei, virusul Poliţia Română îi spune utilizatorului că foloseşte un program piratat şi că trebuie să plătească o sumă de bani pentru a debloca calculatorul.
Recomandările poliţiei pentru cetăţeni
Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude Poliţia de Investigare a Fraudelor vă recomandă să nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie, să nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax.
De asemenea, nu trebuie să acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător şi nici să furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi.