România e crucială la Marea Neagră și trebuie mai bine înarmată VIDEO

0
Publicat:

Analistul militar american Seth Cropsey spune că România are un rol strategic la Marea Neagră și tocmai din acest motiv ar trebui dotată cu vânătoare de mine și baterii de rachete de coastă care pot face legea pe mare.

Lansarea unei rachete  Naval Strike Missile FOTO Raytheon
Lansarea unei rachete Naval Strike Missile FOTO Raytheon

Expert militar, președinte al think tank-ului Yorktown, fost oficial în cadrul Departamentului Apărării al SUA, Seth Cropsey a prezentat o analiză în care demonstrează că România are un rol crucial la Marea Neagră, iar Aliații ar trebui să ia măsuri imediat pe cel puțin două linii.

„Planificarea operațională pentru o ofensivă de recucerire (de către Ucraina - n.red.) a Crimeei include câteva întrebări despre axele pe care trebuie să se acționeze. Membrii NATO la Marea Neagră, în special România, vor fi cruciali pentru o strategie coerentă pe termen lung. Insula Șerpilor, faimoasă la începutul acestui război, se află la mai puțin de 30 de mile de litoralul românesc; toate transporturile maritime ale Ucrainei trec în prezent prin apele românești; iar dacă Rusia părăsește acordul cu cereale de la Marea Neagră sau operațiunile de luptă îl perturbă, România va deveni din nou linia de salvare economică a Ucrainei”, arată Seth Cropsey, conform realcleardefense.com.

Dragoarele și bateriile de coastă

Expertul vede și soluțiile pentru rezolvarea problemei. Concret, acesta susține că România ar trebui să primească rapid dragoare maritime pentru curățarea de mine a „coridorului cerealelor”. „La începutul lunii septembrie, un dragor românesc a lovit o mină și a trebuit să fie remorcat înapoi în port pentru reparații. România are nevoie de mai multe ambarcațiuni antimine. Chiar și navele mai vechi din epoca sovietică ar fi suficient de eficiente în acest scop”, spune Seth Cropsey.

Apoi, expertul susține că România are urgent nevoie unele sisteme moderne de armament pe care autoritățile de la București le-au contractat deja, dar livrările sunt în graficul de așteptare, acesta fiind conceput înainte de invadarea Ucrainei. „SUA ar trebui să accelereze livrarea rachetei antinavă Naval Strike Missile (NSM, baterii de rachete de coastă - n.red.) către România, produsă în Norvegia. România așteaptă livrarea primei sale tranșe de NSM la sfârșitul anului 2024. Aceasta trebuie să fie accelerată și adusă la începutul sau cel mult mijlocul anului viitor”, a precizat Seth Cropsey.

Bătaie de 185 de kilometri

România a cumpărat patru sisteme NSM pentru aproximativ 285 de milioane de dolari. Acestea au la bază o rachetă antinavă de ultimă generaţie, capabilă astfel să fie lansată dincolo de linia orizontului, care este dezvoltată de firma americană Raytheon în parteneriat cu Kongsberg Defense Aerospace (Norvegia). Rachetele au o rază de acţiune de 185 de kilometri.

Rachetele acestor sisteme sunt capabile de manevre strânse, au semnătură infraroşu redusă şi pot să atace din nou ţinta în cazul în care au ratat-o iniţial. În plus, în faza terminală a zborului, pentru a evita contramăsurile navei-ţintă, rachetele sunt capabile de spectaculoase manevre aleatorii. Practic, înainte de a lovi inamicul, acestea zboară aparent haotic.

Militarii români care vor opera NSM vor avea acces la „biblioteca” de ţinte navale a Guvernului SUA, la bazele de date clasificate cu parametrii tactici ai ţintelor. Este vorba de imagini, amprente radar şi „urme” termice ale navelor potenţial inamice, date cu ajutorul cărora o rachetă antinavă îşi sporeşte eficacitatea.

Puternică forță de descurajare

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO din Italia, a explicat pentru „Adevărul” de ce sistemele de rachete NSM sunt cruciale. 

„Vorbim de sisteme moderne și puternice care au o puternică forță de descurajare și, dacă situația o va cere, chiar de lovire în Marea Neagră. Aceste sisteme împreună și cu sistemele de observare din aer ale Alianței pot face legea în zona vestică a Marii Negre. Când vine problema de dragoare, nu cred, cred mai repede că avem nevoie de echipamente moderne de descoperire a minelor, dotare la care suferim. Astfel de dotări sunt necesare mai ales în contextul în care, cel mai probabil, Forțele Navale Române vor fi implicate în operațiunile de deminare în zona Odessei. După încheierea conflictului, evident”, a precizat contraamiralul (r) Constantin Ciorobea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite