Ce examene îi aşteaptă pe cei care vor să devină judecători sau procurori. A fost pus în dezbatere publică proiectul de lege privind admiterea la INM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a fost pus în dezbatere publică, luni, pe pagina Ministrului Justiţiei (MJ), după de Curtea Constituţională a găsit aspecte de neconstituţionalitate. Acestea au fost remediate în proiectul de lege conform indicaţiilor CCR.

Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate a art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Curtea Constituţională a reţinut faptul că legea organică privind statutul judecătorilor şi procurorilor - Legea nr. 303/2004 - nu prevede aspecte esenţiale privind concursul de admitere în magistratură, cum sunt:

  • etapele şi probele de concurs,
  • modalitatea de stabilire a rezultatelor sau
  • posibilitatea de contestare a fiecărei probe.

    

Potrivit proiectului, pentru concursul de admitere la la Institutul Naţional al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii numeşte comisia de organizare a concursului, comisia de elaborare a subiectelor şi de examinare, precum şi comisia de soluţionare a contestaţiilor; comisia de elaborare a subiectelor şi de examinare şi comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt numite la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii.

Admiterea la INM, în două etape: scris şi interviu

Potrivit Art. 9 – (1) din proiect, examinarea candidaţilor în cadrul concursului de admitere se face în două etape.

A. Prima etapă este eliminatorie şi constă în susţinerea următoarelor probe scrise eliminatorii:

1. un test-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice, teoretice şi practice, susţinut la următoarele discipline:

a) drept civil;

b) drept procesual civil;

c) drept penal;

d) drept procesual penal;

2. O probă scrisă de verificare a cunoştinţelor juridice, teoretice şi practice, susţinută la drept civil şi drept procesual civil, respectiv la drept penal şi drept procesual penal.

B. A doua etapă constă în susţinerea unui interviu”.

Testul-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice cuprinde 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare dintre disciplinele de concurs, se arată în proiectul MJ.

Durata examenului nu poate depăşi 4 ore

Timpul necesar pentru formularea răspunsurilor la întrebările din testul-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice este cel stabilit de către comisie şi nu poate depăşi 4 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea testelor către toţi candidaţii.

Proba scrisă de verificare a cunoştinţelor juridice constă în elaborarea unor lucrări la disciplinele drept civil şi drept procesual civil, respectiv drept penal şi drept procesual penal, potrivit proiectului.

Candidaţii susţin interviul în faţa comisiei de examinare din care fac parte un psiholog, doi judecători, un procuror şi un cadru didactic universitar selectat, de regulă, din rândul celor ce au gradul didactic de profesor universitar, desemnaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii.

În acord cu Decizia Curţii Constituţionale a fost elaborat un proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite