Când este indicată aspirina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când este indicată aspirina
Când este indicată aspirina

Este printre cele mai administrate medicamente din lume. Este disponibilă fără reţetă, costă puţin, însă este bine să fie cerut avizul medicului înainte de a lua aspirină, pentru că are şi efecte secundare.

Aspirina sau acidul acetilsalicilic are efect antiinflamator, antipiretic, analgezic şi coagulant. Ea poate fi administrată în tratamentul inflamaţiilor cauzate de reumatismul articular acut, de gripă şi de răceală. Ca antipiretic are efect în combaterea febrei, ca analgezic în tratamentul cefaleei, durerilor dentare sau dismenoreei, iar ca anticoagulant pentru prevenirea infarctului şi accidentelor vasculare cerebrale.

Poate declanşa crize de astm

Persoanele care suferă de astm, cele care sunt alergice, cele cu hipersensibilitate la analgezice şi antireumatice sau cele care au vegetaţii adenoide pot face crize de astm sau iritaţii cutanate, după administrarea aspirinei.

O pastilă obişnuită de aspirină conţine 500 mg de acid acetilsalicilic.

Este contraindicată copiilor

Aspirina nu se administrează copiilor pentru tratarea virozelor. Aceasta pentru că poate cauza sindromul Reye, o boală rară, dar care poate fi fatală. Ea se manifestă prin vărsături, diaree, dificultăţi de respiraţie, ameţeală, halucinaţii, convulsii, iar uneori poate duce la pierderea cunoştinţei. Medicamentul  este contraindicat, de asemenea, gravidelor şi femeilor care alăptează.

image

Specialistul nostru


Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de farmacologieUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”

Cel mai important efect advers al aspirinei este iritaţia tubului digestiv. Ea poate merge de la senzaţie de arsură şi durere epigastrică până la agravarea ulcerului gastroduodenal. De aceea, aspirina nu se administrează persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer. La acestea din urmă, ea poate provoca hemoragie digestivă superioară.

O alternativă pentru ei este aspirina tamponată, un amestec de acid acetilsalicilic şi de săruri de calciu. Niciun tip de aspirină nu trebuie luat însă pe nemâncate. Aspirina administrată în scopul prevenirii bolilor cardiace se ia în doze mult mai mici, de 75 - 100 mg substanţă activă. În aceste doze, nu are reacţii adverse.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite