Bugetarii, echilibristică la minus 25%
0Dascălii, medicii şi poliţiştii nu mai ştiu cum să se descurce cu banii pe care îi primesc după reducerea salariilor. Cei mai mulţi bugetari spun că au renunţat la concedii, maşina personală sau la haine noi.
Chiar şi aşa, ratele pe care şi le-au făcut deja la bănci le mănâncă mai tot venitul.
Mai citeşte şi:
Dascăl disperat: „Cât să mai strâng cureaua?“
Iaşi: 1,6 lei pe zi pentru fiecare copil crescut
Iaşi: Şase lei pentru fiecare viaţă pe care o salvează (FOTO şi VIDEO)
Salt înapoi în timp pentru profesori
Ungaria refuză măsurile de austeritate, România “ţine cu dinţii” de acordul cu FMI
Doru Petru (41 de ani), angajat la Serviciul de Ambulanţă Iaşi, şi-a făcut o listă cu cheltuielile la care trebuie să renunţe în prima lună când primeşte salariu redus cu 25%. Ieşeanul este şofer profesionist pe maşina de Salvare de şapte ani. Parcurge sute de kilometri într-o zi ca să ajungă la bolnavii care cheamă salvarea în ajutor din fiecare colţ al judeţului. Cu toate sporurile de vechime adunate până acum, ambulanţierul şi-a câştigat un salariu net de 1.700 de lei. Reducerea lefurilor cu 25%, combinată cu majorarea TVA, îi lasă în mână lunar doar 1.100 de lei. Cu aceşti bani, Doru Petru trebuie să-şi întreţină soţia şi copilul de 12 ani, să achite ratele la cele două credite şi utilităţile.
Lunar, trebuie să dea la bancă 700 de lei, iar restul banilor abia îi ajung pentru asociaţie, curent, telefon şi mâncare. „De concediu nu mai poate fi vorba. Chiar dacă am credit la bancă pentru maşină, voi face economie şi la benzină. Nu-mi mai rămân bani pentru haine şi pantofi noi. Mă gândesc cu groază că vine şcoala şi trebuie să-mi pregătesc copilul", a precizat ambulanţierul. El spune că şi telefonul mobil a devenit un lux în condiţiile în care 35 de lei se duc lunar pe abonament.
„1.500 de lei e numai rata la casă"
Şi ceilalţi bugetari au luat pixul în mână pentru a-şi reprograma cheltuielile lunare. Ana-Diana Alexăndrescu este de 15 ani suplinitor la Grupul Şcolar „Vasile Pavelcu" din Iaşi. După reducerea salariului, femeia a rămas cu 950 de lei, din care trebuie să întreţină o casă şi un copil de 8 ani. Tot atât câştigă şi soţul său, care lucrează în cadrul Poliţiei Comunitare. Împreună abia reuşesc să-şi achite datoriile la bănci şi transportul din Rediu în municipiu. „1.500 de lei se duc numai pe rata la casă. Alţi 200 de lei merg pe motorină pentru că şi eu, şi soţul facem naveta la Iaşi. Ne mai rămân 200 de lei pentru internet şi mobil. Nici nu vreau să mă gândesc cum ne vom descurca", a spus Ana-Diana.
Chiar dacă sunt obişnuiţi să ia decizii riscante şi să improvizeze, doctorii spun că nu găsesc soluţii să se descurce cu lefurile reduse, indiferent cât ar sta să se gândească. Medicul Gabriel Popescu, de la Spitalul de Urgenţe Iaşi, nu şi-a planificat cheltuielile pe august deoarece nu ştie de unde să mai taie.
Cumpără alimentele strict necesare şi circulă prin oraş cu transportul în comun pentru a mai face economie la benzină. „Şi în luna iulie am fost la nivelul supravieţuirii şi am redus tot ce se putea reduce. Nu ştiu ce voi face, sper doar să ne primim salariile la timp pentru că am două rate la bancă", a spus dr Popescu. În momentul de faţă, medicul are un salariu de 3.500 de lei, iar după reducerea salarială de 25%, va mai rămâne cu 2.625 de lei, din care trebuie să plătească cele două rate la bănci în valoare de 2.500 de lei.
Credite vechi, rate noi
Mare parte dintre poliţiştii ieşeni se gândesc cu groază că din prima leafă redusă nu vor mai rămâne nici măcar cu un leu. „Avem credite la bănci făcute pe vremea când ni se promitea că vom beneficia de majorări salariale, pentru a ne cumpăra o garsonieră sau pentru un termopan la geam", a precizat Vasile Ciuhureanu. Agentul este convins că nu va mai fi în stare să-şi plătească creditul. „Ratele vor depăşi bugetul nostru", a mai spus Ciuhureanu, care va primi salariu aproape 1.100 de lei.