Bileţelul lui Coldea, o problemă de competenţa Parchetului Militar
0Directorul adjunct al SRI ar trebui să lămurească în faţa procurorilor preocuparea pentru acţiuni ce ţin mai degrabă de poliţie politică decât de siguranţa naţională Bogdan
Directorul adjunct al SRI ar trebui să lămurească în faţa procurorilor preocuparea pentru acţiuni ce ţin mai degrabă de poliţie politică decât de siguranţa naţională
Bogdan Olteanu afirmă că, în cazul în care se dovedeşte că biletul lui Coldea a dispărut de la Cotroceni, Băsescu trebuie pus sub acuzare pentru înaltă trădare.
Cazul "biletului lui Coldea" reprezintă o problemă de competenţa Parchetului Militar, atât privind modul în care notiţele directorului adjunct de la SRI au ajuns în public, cât şi în ce priveşte conţinutul acestuia, care dovedeşte preocuparea lui Florian Coldea pentru acţiuni ce ţin mai degrabă de poliţie politică decât de siguranţa naţională.
Directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, a declarat miercuri, după şedinţa Comisiei pentru controlul SRI, că documentele arătate de Mircea Geoană sunt "notiţe de birou, neclasificate". SRI a dispus o anchetă internă pentru a afla cum au ajuns acele notiţe la Mircea Geoană. Coldea a mai declarat că notiţele nu erau destinate Cotroceniului, ci erau documente interne ale SRI. "Nu am primit nicio solicitare de la preşedinţie pentru astfel de cercetări", a mai afirmat Coldea, care susţine că a cerut informaţii despre judecători, în urma apariţiei în presă a unor articole care susţineau că aceştia ar fi fost şantajabili. Monitorizările din presa scrisă nu confirmă însă afirmaţiile lui Florian Coldea. De altfel, nici acesta nu a nominalizat publicaţiile sau articolele invocate. Dacă nu la solicitarea preşedintelui a cerut informaţii despre judecători, aşa cum a declarat, Coldea ar trebui să explice procurorilor militari de unde a apărut interesul subit pentru judecătorii Curţii Constituţionale, tocmai când aceştia urmau să avizeze propunerea parlamentului de suspendare a preşedintelui Băsescu.
În privinţa modului în care notiţele lui Coldea au ajuns în public, există trei variante: fie au dispărut de pe masa directorului SRI, fie bileţelul s-a pierdut pe traseul SRI - Cotroceni şi a ajuns la Mircea Geoană, fie a dispărut de pe biroul lui Traian Băsescu. Dacă bileţelul a dispărut de pe biroul lui Traian Băsescu, principalul beneficiar al informărilor SRI, problema devine mult mai gravă. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, susţine că dacă se dovedeşte că ultima variantă este cea reală, Traian Băsescu trebuie pus sub acuzare pentru înaltă trădare: "Dacă bileţelul a dispărut de pe biroul lui Băsescu, acesta trebuie pus sub acuzare pentru înaltă trădare - subminarea instituţiilor statului şi acţiuni de poliţie politică. Nu spun că asta s-a întâmplat, dar nici nu este exclus", ne-a declarat Olteanu.
Ascensiune-fulger în SRI, după "răpirea din Irak"
Mihai Florian Coldea, în vârstă de 35 de ani, a avut o ascensiune-fulger în cadrul Serviciului Român de Informaţii, sub mandatul preşedintelui Traian Băsescu. Colonelul Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI, la numai 33 de ani, în vara anului 2005. Promovarea lui Coldea a fost atribuită ca o recompensă acordată de preşedinte pentru rolul activ în cazul celor trei ziarişti "răpiţi în Irak". Unul dintre protagoniştii "telenovelei", ziaristul Eduard Ovidiu Ohanesian, spunea că Mihai Florian Coldea a fost "maestrul de ceremonii" la întoarcerea în ţară a celor trei. O altă dovadă a încrederii lui Traian Băsescu în Florian Coldea a fost numirea acestuia în funcţia de director interimar la SRI, anul trecut, după demisia lui Radu Timofte. Colonelul Coldea este născut în localitatea Târnova, judeţul Arad. Specializat în acţiuni antiteroriste, a absolvit, în 1996, Facultatea de Psihosociologie din cadrul ANI şi, înainte de a fi numit prim-adjunct, a ocupat diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Combaterea Terorismului din SRI.
Geoană a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă
"Solicităm, de asemenea, înfiinţarea neîntârziată a unei comisii de anchetă parlamentară cu privire la dimensiunea legală şi penală a acţiunilor pe care le-am invocat", a declarat preşedintele PSD, în momentul în care a prezentat biletul lui Codlea. Geoană a mai cerut ca SRI, SIE şi UM 0962 să prezinte toate notele trimise către preşedintele Românei în legătură cu judecătorii de la Curtea Constituţională. Mircea Geoană a mai solicitat ca "Parchetul Militar să demareze punerea sub acuzare a primului adjunct al SRI şi a tuturor celor care au ordonat sau colaborat la acest act de poliţie politică de şantaj şi intimidare inacceptabilă a judecătorilor Curţii Constituţionale şi de divulgare de date secrete conform legii penale româneşti".
Cine lipseşte din bileţel?
Din facsimilul prezentat cu câteva zile în urmă de Mircea Geoană, se pare că, faţă de versiunea originală, o parte a fost ştearsă prin aplicarea unei foi de hârtie la xerografiere. Acest lucru poate fi observat la o examinare mai atentă a bileţelului. Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, a declarat că pe biletul redactat de Florian Coldea, care cuprindea numele a trei judecători de la Curtea Constituţională, precum şi referirile la dosarele acestora, ar mai fi fost trecut un nume, care însă a fost acoperit. Guşă spune că acel nume de judecător "care a fost documentat spre a fi şantajat" ar putea aparţine lui Petre Ninosu. "Singurul lucru pe care eu îl presupun este faptul că numele care lipseşte de pe acea listă este cel al lui Petre Ninosu", a declarat Guşă.