„Băieţii deştepţi“ ai deszăpezirilor. Schema de fentat statul a unor abonaţi la contracte publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prejudiciul constatat de ANAF în urma controlului făcut la firma Gecor SRL se ridică la 3,6 milioane de lei
Prejudiciul constatat de ANAF în urma controlului făcut la firma Gecor SRL se ridică la 3,6 milioane de lei

ANAF ţine la sertar raportul unui control făcut la firma Gecor SRL, firma de casă a senatorului PSD de Giurgiu, Nicolae Bădălău, care a stabilit o evaziune de 3,6 milioane de lei, printr-o schemă cu firme-fantomă. Gecor SRL este abonată la contracte cu statul, fiind una dintre societăţile care primeşte an de an, fără licitaţie, contracte pentru deszăpezire.

Controlul a fost făcut la sfârşitul anului trecut de către inspectorii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Ploieşti, raportul verificărilor fiind întocmit în ianuarie 2016. De atunci, ANAF nu a valorificat documentul pentru prejudiciul creat statului, în sumă de 3,6 milioane de lei. Potrivit unor surse judiciare, pe fir ar fi intrat şi procurorii, care ar fi cerut documentul de la ANAF.

Gecor SRL, firmă controlată, în trecut, de fostul senator Cătălin Voicu, prin intermediul mamei sale, este deţinută acum de finii fostului parlamentar PSD, condamnat pentru corupţie.
Gherghina Voicu şi-a cedat participaţia în firmă lui George şi Ioan Cusă. Gecor este, de asemenea, cunoscută ca fiind firma de casă senatorul „ficăţel”, Niculae Bădălău, prieten al lui Voicu.

Controale încrucişate

Inspectorii antifraudă au verificat, mai întâi, relaţiile comerciale ale Gecor SRL cu firma Sigabit Adar SRL, de la care prima societate a cumpărat bitum rutier. În perioada 2011-2014, Gecor a înregistrat în contabilitate 57 de facturi emise de Sigabit Adar SRL. ANAF a extins verificările la toţi furnizorii de bitum ai societăţii Sigabit Adar.

Aşa a constatat ANAF că circuitul de aprozionare a firmei Gecor a fost unul fictiv. „Inspectorii au efectuat controale încrucişate la toţi furnizorii de bitum rutier ai societăţii Sigabit Adar SRL şi au ajuns la concluzia că circuitul de aprovizionare a fost unul scriptic, ce se rezuma doar la emiterea de facturi de achiziţiei, fără a exista şi forma materială a respectivelor achiziţii“, se precizează în raportul ANAF.

Inspectorii au refăcut circuitul evazionist iniţiat de firma Gecor SRL. Astfel, bitumul a fost achiziţionat de Sigabit Adar SRL de la o altă firmă, Magnum Logistic SRL, care potrivit circuitului de documente ar fi fost societatea obligată la plata TVA pentru achiziţii intracomunitare. La rândul său, Magnum Logistic SRL a achiziţionat bitumul rutier de la firma bulgară Biznes Trade Ruse. Potrivit ANAF, Sigabit Adar SRL a fost, de fapt, transportatorul înscris în CMR (documentul de transport internaţional al mărfurilor), expeditor fiind Orlen Asfalt Sp.z.o.o. din Polonia, care este şi producătorul bitumului.

Suveica evaziunii

„Marfa a circulat fizic, însă a fost creat un circuit fictiv al documentelor, în sensul că acestea nu reflectau realitatea în ceea ce priveşte trasabilitatea bitumului rutier, cu scopul final de a frauda TVA-ul şi alte impozite datorate bugetului de stat, beneficiari ai acestui circuit fiind toţi participanţii din grupul de interes economic respectic“, se arată în raportul de control.
ANAF arată că Magnum Logistic SRL a declarat achiziţii considerabile în D394 (declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional) de la diverse societăţi din ţară, inspectorii stabilind că acestea erau firme-fantomă. Scopul acestor declarară, arată ANAF, a fost acela de a înregistra cheltuieli deductibile aferent tranzacţiilor, pentru ca, în final, impozitul pe profit de plată să fie cu mult diminuat.

Circuitul evazionist a fost următorul: SC Gecor SRL a achiziţionat bitum rutier de la SC Sigabit Adar SRL; SC Sigabit Adar SRL a achiziţionat bunurile de la SC Magnum Logistic SRL;  SC Magnum Logistic SRL a achiziţioant bunurile de la SC Dat Caro Intermed SRL; SC Dat Caro Intermed SRL a achiziţionat mărfurile de la SC Razcor Impex SRL. Ultimele două sunt firme-fantomă, declarate inactive ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor declarative.
Printr-o altă „suveică“ asemănătoare, evazioniştii s-au folosit de firmele Agroconsulting SRL, Metaltech Group SRL, Sirand Impex SRL, Viltis Intermed SRL, Lifesistem International SRL şi Malitex Business SRL.

Patronul Gecor SRL, George Cusă, a fost de acord cu concluziile raportului de control, nefăcând obiecţiuni. „Au fost aduse la cunoştinţa reprezentanţilor societăţii constatările rezultate în urma inspecţiei fiscale efectuate, cuprinse în proiectul de raport de inspecţie fiscală, pe care şi le-au însuşit”, se precizează în document.

„Nota de plată“ pentru Gecor SRL în urma circuitului evazionist a fost una piperată. Firma „naşilor“ PSD Giurgiu are de plătit un prejudiciu de 3,6 milioane de lei.

Contracte de deszăpezire atribuite pe motiv de „extremă urgenţă”

Firma Gecor SRL este abonată la constracte cu statul. Iarna trecută, CNADNR a atribuit rapid contractele de deszăpezire, pe motiv de „extremă urgenţă”. Întelegerile încheiate au fost de 15 milioane de euro.

Sudul Bucureştiului şi judeţul Giurgiu au fost atribuite firmei Gecor. Este vorba de două contracte fără licitaţie, în valoare de 1,5 milioane de euro.
În sezonul de iarnă 2014-2015, firma lui George Cusă a câştigat mult mai mult de pe urma curăţării şoselelor.

Astfel, Gecor SRL a încasat de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti peste 5 milioane de euro, pentru deszăpezirea a două autostrăzi şi a drumurilor naţionale din Prahova.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite