Averea lui Alexandru Mazăre, luată la bani mărunţi. Unde îşi ţinea senatorul „economiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre are din nou probleme cu legea. Senatorul Alexandru Mazăre a intrat în vizorul inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru că nu poate justifica peste 210.000 de euro din avere. O parte din aceşti bani au fost depuşi la o bancă din Israel.

La fel ca şi fratele său mai mare, Alexandru Mazăre a preferat să-şi depună o parte din „economii“ într-o bancă din Israel, departe de ochii curioşilor. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) le-au dat însă de urmă. Aceştia spun că există o diferenţă nejustificată în cuantum de 210.775 euro între averea dobândită şi veniturile realizate de senatorul Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre.

Este vorba de depozite în cuantum de 160.775 de euro, deschise la o bancă din Israel, precum şi achiziţionarea unui imobil pentru care a fost achitată suma de 50.000 euro.
Tot în conturi din Israel deschise pe numele lui Mazăre-junior, în 2011, edilul de atunci al Constanţei, Radu Mazăre, ar fi primit o şpagă de 175.000 de euro.

La fel ca şi în 2011, Alexandru Mazăre nu a menţionat în declaraţia de avere sumele din conturile băncilor din Israel. Potrivit ultimei declaraţii depuse, din mai 2015, senatorul a menţionat doar trei conturi deschise la BRD, Bancpost şi HVB, în care se aflau 3.000 de euro, 4.000 de lei şi, respectiv, 1.000 de euro.

Verificări la avere

Prin urmare, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, pentru declanşarea unei acţiuni de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Alexandru Mazăre, în perioada exercitării mandatului de senator.
Reprezentanţii Agenţiei susţin că Alexandru Mazăre a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), însă Alexandru Mazăre nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Alexandru Mazăre se află în Parlament din 2004, fiind mai întâi deputat, iar din 2008 a fost ales senator. El a intrat în politică împreună cu fratele sau, în 2003, atunci când Radu Mazăre a preluat şefia organizaţiei judeţene a PSD Constanţa.

Cercetat pentru şpagă în dosarul lui Radu Mazăre

Alexandru Mazăre este cercetat pentru luare de mită în dosarul în care fratele său, Radu Mazăre, a fost acuzat de DNA că ar fi luat şpagă de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru a primi contractul de construire a cartierului „Henri Coandă“, destinat persoanelor defavorizate.
Banii ar fi fost împărţiţi frăţeşte între Radu şi Alexandru Mazăre. Procurorii au ajuns la Alexandru Mazăre în timp ce făceau cercetări într-un dosar de siguranţă naţională, deschis în 2011 cu privire la companiile off shore deţinute de Elan Schwartzenberg. Acesta este în vizorul procurorilor pentru evaziune fiscală de zeci de milioane de euro cu produse petroliere, un dosar în care este implicat şi fostul şef ANAF Sorin Blejnar.

Procurorii au refăcut circuitul banilor ajunşi, în final, în conturile fraţilor Mazăre din Israel. Traseul mitei a început de la firma off-shore Larton Consultants Ltd, care a transferat în contul firmei Melici Management Inc (beneficiar real Emilian Schwartzenberg) 109.835 de euro - la 28 iulie 2011 şi 173.012 euro - la 24 august 2011.

Ulterior, Melici Management Inc a transferat 95.000 de euro şi, respectiv, 40.000 de euro în conturile deţinute de Radu Mazăre, respectiv de Alexandru Mazăre, la Israel Discount Bank. Tot în contul lui Alexandru Mazăre la aceeaşi bancă, Melici Management Inc a pus alţi 40.000 de euro - la 6 decembrie 2011. Totalul celor trei tranşe este de 175.000 de euro, atât cât, susţine DNA, ar fi luat mită Radu Mazăre de la Avraham Morgenstern.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite