Kremlin suspectează implicarea unei țări străine în cazul scurgerilor de gaze de la Nord Stream

0
Publicat:

Reprezentanții de la Kremlin au declarat joi că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, acestea fiind acte de „terorism" sponsorizat de stat.

Kremlin susține că o țară străină este împlicată în scurgerile de gaze / Foto Shutterstock
Kremlin susține că o țară străină este împlicată în scurgerile de gaze / Foto Shutterstock

Uniunea Europeană investighează scurgeri majore de gaze la conductele Gazprom Nord Stream 1 şi 2 pe sub Marea Baltică şi a declarat că suspectează un act de sabotaj.

„Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Este foarte greu de imaginat că un astfel de act de terorism s-ar fi putut întâmpla fără implicarea unui stat", a notat Dmitri Peskov. „Este o situaţie foarte periculoasă ce necesită o anchetă urgentă", a adăugat el.

Televiziunea de ştiri americană CNN, citând trei surse, a relatat că oficiali europeni de securitate au observat nave de sprijin ale marinei ruse şi submarine nu departe de locurile scurgerilor de gaze din Nord Stream, aminteşte Reuters.

Solicitat să comenteze informaţia CNN, Peskov a spus că există o prezenţă NATO mult mai mare în zonă.

Rusia a deschis miercuri o anchetă pentru "un act de terorism internaţional", aminteşte AFP.

Întrebat despre posibilitatea de a desfăşura o investigaţie internaţională cu participarea altor ţări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că „apar multe întrebări", în special din cauza „lipsei de comunicare şi reticenţei foarte multor ţări de a contacta" Rusia, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina.

Joi dimineaţă, o a patra scurgere a fost identificată în Marea Baltică deasupra gazoductului Nord Stream 2, în urma descoperirii altor trei la începutul săptămânii.

NATO a denunţat la rândul său acte de sabotaj "deliberate, imprudente şi iresponsabile".

Ea însăşi suspectată, Rusia a contraatacat miercuri, arătând spre Statele Unite şi obţinând pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Washingtonul a denunţat în schimb o nouă operaţiune de "dezinformare" a Moscovei.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept ''absurdă'' ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, argumentând că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici al Europei, iar firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marii beneficiari ai scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream, aminteşte AFP, citată de Agerpres.

Gazul ar urma să continue să scape în atmosferă câteva zile, până când cele două gazoducte, Nord Stream 1 şi 2, se vor goli.

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite