AUDIO Ultima discuţie dintre Adrian Iovan şi turnul de control din Sibiu înainte de a se prăbuşi în Munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar înainte de a ateriza forţat, pilotul Adrian Iovan a comunicat cu cei de la turnul de control din Sibiu. Înregistrarea audio poate fi ascultată mai jos.

Înregistrarea a fost făcută publică de site-ul publika.md, iar în ea se poate auzi convorbirea dintre pilotul Adrian Iovan, decedat în catastrofa aviatică din Munţii Apuseni şi turnul de control din Sibiu.

Potrivit înregistrării, cei de la turnul de control din Sibiu i-au acordat pilotului dreptul de a traversa zona şi i-au furnizat datele despre starea vremii. Vizibilitatea era redusă la aproximativ un kilometru din cauza ceţii dense.

Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant.

Ultima discuţie dintre Adrian Iovan şi turnul de control din Sibiu înainte de a se prăbuşi în Munţii Apuseni

Transcript

----

Cum mă recepţionaţi?

La Sibiu zona liberă de trafic.

Ultimul mesaj la Sibiu - vântul variabil 2 noduri, vizibilitate 1.0 kilometri sau mai mult.

Poziţia şi altitudinea dumneavoastră.

Suntem la 15 mile.

Confirm. Să procedaţi direct pe cap de Oradea. Puteţi urca la 90?

Încercăm.

Confirm. Să urcaţi. Să mă anunţaţi când vă apropiaţi. Încercăm să coborâm un Dash 8 şi încercăm să-l coborâm sub dumneavoastră să nu mai fie nicio problemă pentru aterizare.

Procedaţi către Sibiu. De la Sibiu direct Oradea. Să-mi spuneţi altitudinea.

8600.

Să mă anunţaţi când atingeţi 9.0.

Coborâţi la 8.0. Să mă anunţaţi la ieşire din zonă. Se aprobă ieşirea din zonă. Monitorizaţi frecvenţa Bucureşti.

---

Adrian Iovan a murit

Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion, luni noapte, de către echipe de descarcerare ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, judeţul Alba, unde se află şi în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus şi trupul neînsufleţit al studentei care a decedat în urma accidentului aviatic.

Codrin Roman, salvamontist la Serviciul Judeţean Salvaspeo Cluj, a declarat, pentru ”Adevărul”, că intervenţia a fost foarte dificilă din cauza zonei muntoase, a ceţei şi a zăpezii, care atingea şi jumătate de metru în anumite zone. ”Intervenţia s-a făcut şi pe întuneric, fiind beznă la orele la care încă ne aflam pe munte şi căutam victimele. Câţiva kilometri poate nu sunt mulţi, dar dacă ţinem cont de condiţiile în care au fost parcurşi acei kilometri până la victime, înţelegem de ce a durat atât de mult să ajungem la răniţi. Din satul Mătişeşti, comuna Horea (Alba), de unde am început să urcăm spre vârf, unde am găsit victimele, sunt opt kilometri”, a explicat Codrin Roman.

Chirurgul orădean Sorin Ianceu a scăpat cu viaţă din avionul pilotat de Adrian Iovan, avion care a aterizat forţat în Munţii Apuseni. El a povestit circumstanţele în care s-a produs accidentul: "A încercat să degivreze, a pierdut altitudine şi ne-am prăbuşit. S-a încercat acordarea primului ajutor răniţilor, dar, din păcate, pilotul Adrian Iovan era încarcerat". 

Declaraţie pădurar - Cum a murit Adrian Iovan

Pe aceeaşi temă:

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cum a fost localizat avionul prăbuşit - Codrin Roman, salvamontist Salvaspeo Cluj


Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi. Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite