Audieri la Parchetul General în dosarul privind testarea ilegală a unor medicamente pe pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci persoane au fost audiate marţi de procurorii Parchetului General în dosarul privind testarea ilegală a unor medicamente pe pacienţi. În acest caz sunt vizaţi 50 de medici psihiatri.

Printre cei audiaţi marţi se numără şi un medic rezident de la Secţia clinică de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, potrivit news.ro.

Medicul Daniela Podea, de la Secţia clinică de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, a fost arestată preventiv în 1 iunie, după o decizie a Tribunalului Bucureşti, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

Ancheta Parchetului General a vizat-o iniţial doar pe Podea. Una dintre persoanele care au apelat la „serviciile” medicului a povestit procurorilor că ea lucra în străinătate şi că nu plătea taxele pentru pensie în România. Aşa că s-a gândit să iasă la pensie pe motive medicale.

„În ţară nu am o pensie de vârstă sau medicală. În aceste condiţii dorind să am un venit sigur, respectiv o pensie de invaliditate, m-am gândit să-i solicit sprijinul doctoriţei Podea Delia pentru a o întreba dacă mă poate ajuta în acest sens. Astfel, în ziua respectivă am întrebat-o pe doamna doctor dacă la vârsta mea de 44 de ani pot obţine o pensie medicală. Aceasta mi-a spus că în principiu se poate dar mai greu, întrucât «în ziua de astăzi sunt mai mult cu ochii pe ei şi nu se poate aşa uşor pentru că durează mai mult timp fiind nevoie de mai multe internări», respectiv trei – patru internări. Mi-a spus că urmează să ne mai auzim în acest sens, dacă sunt de acord,şi să o caut lunea seara la cabinet, precizându-mi încă o dată că : «Şi e mult mai greu decât a fost». Mi-a spus că mă poate interna dar dacă am asigurare şi card de sănătate. I-am spus că  am asigurare dar după soţ”, a povestit aceasta.

Cum este motivată arestarea

Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care coordonează această anchetă, arată care sunt motivele de arestare în cazul Deliei Podea. Cristodor susţine că privarea de libertate în acet caz  este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Concluzia a fost făcută pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia:  în mod premeditat, organizat, precaut, în scop pecuniar, cu ignorarea crasă a deontologiei profesionale, vizând persoane care în schimbul unor sume de bani doresc să obţină documente medicale necesare obţinerii deciziilor medicale privind atestarea oficială a gradului de invaliditate/ handicap şi a drepturilor de asigurăr sociale ce decurg din acestă încadrare, activităţi specifice atribuţiilor de serviciu.

„Trebuie remarcat impactul psihologic la nivelul comunităţii pe care îl au săvârşirea unor astfel de fapte antisociale, a corectitudinii desfăşurării actului medical şi a încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului medical şi implicit şi a deciziilor privind acordarea pensiilor de invaliditate, cu toate consecinţele juridice şi financiare ce decurg din această încadrare”, susţine Denisa Cristodor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite