Atenţie, şoferi! Poliţia s-a dotat cu super-maşini, care identifică din mers pe cei fără permis, fără centură sau care conduc maşini furate
0
Poliţiştii de la rutieră vor putea identifica în trafic maşinile furate sau date în urmărire, iar cu ajutorul unei tablete îi vor putea prinde mult mai uşor pe şoferii care conduc fără permis. Un nou sistem instalat pe maşinile Poliţiei le va permite oamenilor legii să identifice şi persoanele care nu poartă centură, vorbesc la telefon sau transportă copii mici fără scaun special. Pentru moment vor fi vânaţi cei care pleacă sau vin de la mare.
Două maşini din cadrul Poliţiei Rutiere au primit vineri echipamente noi care îi vor ajuta pe oamenii legii să-i prindă mult mai uşor pe cei care încalcă legea.
Astfel, pe un Logan MCV a fost montat un sistem de citire a plăcuţelor de înmatriculare, iar pe un Jaguar a fost montată o tabletă conectată la baza de date a Poliţiei Române.
Poliţiştii vor şti instantaneu cine conduce o maşină furată, dar şi datele şoferului
Noile tehnologii fac parte dintr-un proiect pilot demarat de Poliţia Română pentru a asigura ordinea în trafic şi pentru a ajuta poliţiştii să lucreze mai eficient. Sistemul de citire automată a plăcuţelor (ANPR – automatic number plate recognition) a fost achiziţionat cu ocazia summitului NATO care a avut loc la Bucureşti în 2008, însă recent Microsoft a găsit o soluţie pentru a conecta acest sistem la baza de date a Poliţiei, astfel încât poliţiştii să poată detecta în timp real maşinile date în urmărire sau cele furate.
"Începând de astăzi, orice maşină care va trece pe Autostrada Soarelui, unde va fi montat acest dispozitiv, va fi scanată, iar în cazul în care aceasta se găseşte pe lista neagră, poliţistul va fi alertat şi va acţiona în consecinţă", au explicat oficiali ai Poliţiei Române.
Totodată, cu ajutorul unei tablete montată pe maşină, agentul rutier va afla instantaneu cazierul rutier al şoferului care conduce un autoturism, inclusiv dacă are sau nu un permis valabil de conducere.
Maşinile Poliţiei sunt dotate cu camere de supraveghere ultraperfomante cu ajutorul cărora îi pot prinde pe conducătorii auto care nu poartă centura de siguranţă, precum şi pe cei care vorbesc la telefonul mobil. Mai mult, oamenii legii îi sfătuiesc pe cei care au copii să achiziţioneze scaune speciale pentru automobile întrucât amenzile pentru transportul în braţe al copiilor mici se pedepseşte cu amenzi foarte mari.
Poliţiştii beneficiază, de asemenea, şi de dispozitivul TachoSan ce permite citirea automată a datelor înregistrate de tahografele electronice, putându-se astfel verifica dacă şoferii de microbuze sau TIR-uri respectă timpii de odihnă.
Rapoartele zilnice ale poliţiştilor se vor completa automat
Practic aceste tehnologii îi asigură poliţistului un birou mobil. „Maşinile sunt dotate cu aparate radar, sistem automat de depistare a numărului de înmatriculare, asigurând astfel accesul poliţistului la toate informaţiile din bazele de date ale Poliţiei”, a explicat şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Sistemul, spune el, ajută şi la dezvoltarea internă a activităţii poliţiştilor. Folosindu-se de aceste tehnologii, ei vor avea deja completat la sfârşitul zilei raportul de activitate, care altfel ar fi trebuit completat manual.
În curând mai multe maşini ale Poliţiei vor primi aceste echipamente. „Toate aceste măsuri vor creşte eficienţa poliţiştilor. Pentru că, în urma testării, programul s-a dovedit un succes, vom aduce aceste tehnologii pe toate maşinile Poliţiei. Am putut testa sistemele gratuit din partea Microsoft şi nu ştim costul exact al acestor echipamente. Pentru achiziţionarea lor, vom încerca să aplicăm pentru proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă”, a adăugat Tobă.
Până când toate maşinile poliţiştilor vor fi echipate cu tablete şi sisteme de citire a numerelor de înmatriculare mai durează, însă cei care merg la mare trebuie să stea cu ochii în patru după cele două maşini deja echipate, întrucât acestea vor fi amplasate zilnic pe Autostrada Soarelui.








