Asistenta medicală de la Giuleşti a fost reţinută pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenta medicală care a lipsit 12 minute din secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti a fost reţinută astăzi de procurori pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată, riscând până la 10 ani de închisoare.

Parchetul instanţei supreme va solicita, marţi, Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele asistentei Cârstea.

Anterior, procurorul şef Marius Iacob a anunţat începerea urmăririi penale împotriva asistentei medicale Florentina Cârstea, care a lipsit 12 minute, perioadă în care izbucnit incendiul în Secţia Terapie Intensivă a a Maternităţii Giuleşti.

"Asistenta medicală a lipsit între 18.24 şi 18.36. La ora 18.36 un alt cadru medical ce a observat incendiul a anunţat serviciul unic de urgenţă. Astăzi s-a dispus începerea urmăririi penale pe numele asistentei medicale de la Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă, pentru că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu", a spus Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme.

Procurorul Marius Iacob a anunţat că asistentei i s-au adus la cunoştinţă învinuirile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă şi că va fi audiată.

Femeia riscă între 2 şi 7 ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi între 6 luni şi 3 ani pentru vătămare corporală din culpă.

Potrivit lui Iacob, în urma audierilor şi realizarea altor proceduri, există posibiltatea extinderii urmăririi penală asupra altor persoane fizice şi juridice.

Incendiul de la Giuleşti, cauzat de un conductor improvizat

Procurorul-şef a declarat că incendiul a avut două etape, pornind de la un conductor de electricitate improvizat, care alimenta un aparat de aer condiţionat.

La dosarul cauzei au fost depuse rapoartele întocmite de IGSU şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Din primul document reiese existenţa unor conductori electrici improvizaţi, care alimentau aparatul de aer condiţionat din încăpere, a spus Iacob.

Din al doilea raport reiese că incendiul a avut două etape. Într-o primă fază, focul a ars normal, însă ulterior, în contact cu aerul comprimat şi oxigenul care alimentau aparatura medicală din încăpere, s-a extins rapid, urmând să fie stabilită perioada de timp în care a evoluat.

Marius Iacob a precizat că flacăra a cuprins, în prima fază, aproximativ 10% din salonul de terapie intensivă pentru nou-născuţi.

Un incendiu a avut loc luni în Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a Maternităţii Giuleşti. În momentul izbucnirii incendiului, în secţie nu se afla niciun cadru medical. La un salon aflat în apropiere se aflau însă mai multe cadre medicale care participau la o mică petrecere dedicată sărbătoririi Sfintei Maria.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului. Trei bebeluşi au murit pe loc, iar alţi doi la spital.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, a declarat că unul dintre bebeluşii arşi în incendiul din Maternitatea Giuleşti  rămâne intubat, în stare critică, în timp ce ceilalţi cinci sunt stabili.

Bebeluşii au în continuare arsuri pe 40-50% din suprafaţa corpului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite